Albert Greveling genoten en vrouw Anneke genieten van het schilderij
Albert Greveling genoten en vrouw Anneke genieten van het schilderij Foto: Aangeleverd

Opening van expositie over trekvogels Schoonewelle krijgt bijzonder tintje

Algemeen

ZWARTSLUIS - Museum Schoonewelle opende afgelopen zaterdag een nieuwe tentoonstelling (over trekvogels). Daarbij zijn er ook nog twee heel bijzondere trekvogels in het zonnetje gezet. Eén van die twee op wel een heel bijzondere manier, namelijk op een schilderij. 

“Het tentoonstellingsseizoen is dit jaar in het museum Schoonewelle in Zwartsluis op een heel bijzondere manier van start gegaan”, schrijven medewerkers van het museum in een persbericht. “Zoals gewoonlijk is er een wisseltentoonstelling, deze keer over trekvogels. Deze groep vogels trekt ieder jaar weer onze aandacht, namelijk door in de nazomer naar het (verre) zuiden te vliegen, nadat ze hier eieren gelegd hebben en hun jongen hebben grootgebracht. En zo komen hier vogels uit het hoge noorden om juist bij óns te overwinteren, denk aan de ganzen die nu nog maar net weg getrokken zijn.” 

Voorzitter Albert Corporaal stond extra stil bij twee, voor hem heel bijzondere ‘trekvogels’: Teun Grootenhuis en Albert Greveling. In zijn jeugdjaren, de jaren ‘60, hadden deze twee mensen voor hem een enorme voorbeeldfunctie, waar het om natuurbescherming in de praktijk ging. Toen was uitbreiding van Zwartsluis actueel met de uitbreidingen in noordelijke richting met de veelzeggende namen Mini-Midi-Max. 

En nu, heel wat jaren later, memoreert Albert Corporaal dat in een binnenkort nog te verschijnen boek over de Wilde Kievitsbloem. En omdat het boek er komt als Grootenhuis en Greveling vertrokken zijn naar respectievelijk Spanje en Amerika, heeft hij ze nu alvast het boek ter verrassing aangeboden. 

“En er werd nog een verrassing uitgedeeld”, valt te lezen in het persbericht. “Opnieuw aan Albert Greveling, welbekende Sluziger, die met zijn geweldige kennis en vaak onverbloemd scherpe tong, voor allerlei zaken een lans breekt. Maar hij heeft haast zijn leven gewijd het mooie en vaak kwetsbare in onze leefomgeving. Zo is hij óók bekend en eigenlijk beroemd door zijn unieke zintuigentuin.” 

Uit dankbaarheid voor zijn inspanningen voor onze mooie leefomgeving en omdat alles vergankelijk is wil het museumbestuur hem eren door het vergankelijke voor eeuwig te hebben willen vastleggen: hij mocht, met het verrichten van de openingshandeling, zelf een schilderij onthullen met hemzelf erop ín zijn eigen, prachtige zintuigentuin. Dat beeld is vastgelegd door F.J. Weijs, welhaast even beroemd kunstschilder uit Zwartsluis. Albert Greveling heeft een replica van dat schilderij zelf aangeboden gekregen en het origineel is tentoongesteld in Sluuspoort.

Na deze activiteiten werd de wisseltentoonstelling verder geopend door Arnold Lassche, secretaris van het museum, en hij memoreerde die vogeltrek met haar wetenswaardigheden en onze grote verantwoordelijkheid op dit vlak. “Ronduit prachtig zijn de uit boord en triplex gezaagde figuren van vele vogels zelf, die in de zaal boven je zweven: alles gemaakt door vrijwilligers.” 

De tentoonstelling is te bezichtigen tot september van dit jaar.