Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Nieuw...’

Algemeen

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid…’ zo begint Gorter zijn gedicht ‘Mei’. En hoewel op het moment dat ik dit schrijf de regen tegen de ramen slaat en het lentegevoel nog ver weg is, is er wel heel veel nieuw voor mij. 

Als betrekkelijke nieuwkomer in de politiek ook direct lijsttrekker, fractievoorzitter, lid van het presidium… er komen nogal wat nieuwe indrukken op me af. En ja, natuurlijk wist ik waaraan ik begon en natuurlijk heb ik er veel zin in. Maar het is toch ook wel een kwestie van je ritme zien te vinden in het politieke bedrijf dat gemeenteraad heet. Dus heel veel nieuw voor mij en daarbij zal ik ook best eens een misslag slaan… 

Dat kan niet anders en ik hoop dat me de tijd gegund wordt om ‘het vak te leren’. Een nieuw vak waar ik erg veel zin in heb om te leren. Een nieuw vak waarbij ik de belangen van de inwoners van Zwartewaterland mag behartigen. Waarbij ik mag gaan proberen de stellingen van het PvdA-verkiezingsprogramma te verwezenlijken. Gelukkig kan ik rekenen op de steun en ervaring van collegaraadslid Klaas Eenkhoorn.

En daarmee kom ik bij het tweede gedeelte van die eerst zin uit het gedicht ‘Mei’. Een nieuw geluid… In de aanloop naar de verkiezingen toe volgde ik de raadsvergaderingen intensief. Daarbij viel me op dat het geluid niet altijd even welluidend was. Om in muziektermen te blijven (ik blijf uiteindelijk een zoon van mijn vader), het geheel was niet altijd even harmonieus. Tegengestelde standpunten zijn eigen aan de politiek en houden ons scherp, maar het blijft wel de toon die de muziek maakt.

In dat opzicht hoop ik dat deze nieuwe politieke lente, de start van een nieuwe raadsperiode, ook werkelijk een nieuw geluid met zich zal brengen. Een geluid waarbij de verschillende stemmen van de fracties zullen samensmelten tot een koor dat de gehele gemeenschap van Zwartewaterland letterlijk als muziek in de oren klinkt. 

En mocht er onverhoopt ergens een wanklank klinken, dan is daar altijd nog onze dirigent, burgemeester Bilder, om dat te corrigeren. Ik hoop op vier hele goede jaren voor onze raad, maar vooral voor onze mooie gemeente.

Diederik Hoekman
Fractievoorzitter Partij van de Arbeid