Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hasselter ondernemers startklaar voor het toeristisch seizoen

Algemeen

HASSELT – Hasselter ondernemers zijn klaargestoomd voor het toeristenseizoen. Ze kwamen onlangs bij elkaar om de laatste puntjes voor het seizoen op de ï te zetten en het eigen succes te vieren.

“Een moment om het weerzien met Toeristisch Informatie Punt, het programma van de opening door te nemen, maar vooral een moment om successen te delen. Het zit er van nature niet in bij veel van de lokale ondernemers om jezelf op de borst te kloppen, maar zo nu en dan is het ook goed om stil te staan bij successen en deze te vieren met elkaar”, zegt Marieke Galgenbeld van De Regelaardij.

Met leuke weetjes en verrassende bezoekersaantallen wist TIP de ondernemers te boeien. “De bezoekers voelen de aanstekelijke trots over onze mooie Hanzestad. In het alledaagse leven vergeet menig ondernemer dat moois om zich heen, maar vandaag stappen ze trots Hasselt in.”

Het afgelopen jaar is er druk gewerkt aan het bedevaartspad in Hasselt. Uitvoering hiervan staat in samenwerking met de gemeente op naam van een aantal aanwezige ondernemers. Ze zijn klaar in Hasselt voor ontvangst van meer dan 5.000 unieke en geregistreerde bezoekers per jaar van buiten de stad.

“Maar vergeet hierbij vooral niet het potentieel aantal toeristen in eigen gemeente”, zegt Galgenbeld. “Een mooi en uniek uitje binnen handbereik is te vinden op herkenbare borden en verhalenpalen door de stad en op bedevaartspadhasselt.nl. Met een mobiele telefoon kun je onderweg de QR code scannen of de papieren route ophalen bij TIP en starten bij het Oude Stadhuis. Met mooie verhalen onderweg zijn ze met recht trots op dit resultaat.”

De opbouw van de oude Veerpoort zorgt voor een mooi plaatje, als de groep ondernemers verdergaat om de preview van de film ‘Opladen in Hasselt’ te zien. Het initiatief van inwoner René Pastoor om met de stadscheque een promotiefilm voor de stad te maken is in 2021 goed ontvangen.

Iedereen in Hasselt werkt belangeloos mee aan de opnames en menig ondernemer ziet zich terug in een van de bijrollen. Een denderend applaus voor de initiatiefnemer, alle acteurs, productieleiding en figuranten laat niet lang op zich wachten na de slottune. Het eindresultaat is op de website van TIP te zien en ook te vinden op YouTube onder ‘Opladen in Hasselt’.

Bij de Vispoort houden de ondernemers alweer halt. Hier is net begonnen aan de 3D tekening van het Hanzeschip, licht onderneemster Jenneke Kroes toe. Wat start met een idee voor streetart indienen bij stadscheques in 2021 wordt nu zichtbaar. “Mooie toeristische fotomomenten zullen dit jaar volgen in Hanzestad Hasselt.”

Alice Bosman vertelt namens de ondernemersvereniging over de ontwikkeling van de middeleeuwse banieren. Samen hebben ze de stadscheque gekregen om in de drie hoofdstraten van het centrum een eenheid in uitstraling te krijgen in deze Hanzestad. In de aankomende periode leggen ze er de laatste hand aan, zodat de banieren daar binnenkort prijken.

“Een mooi moment om samen een toast uit te brengen bij de nieuwste horecagelegenheid in Hasselt. Een toast op alles successen en kansen, als startschot voor een goed toeristisch seizoen en een bezoek van een ieder als toerist. Al dan niet in eigen stad.”