Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

De Baak staat stil bij 50-jarig bestaan

Algemeen

HASSELT - Dankbaar en blij hebben de leden van Hervormde gemeente De Baak in Hasselt dit weekend stil gestaan bij het 50-jarig jubileum van hun kerk. De festiviteiten begonnen zaterdag. 

Tijdens de opening werden drie leden van het eerste uur geïnterviewd door Johan van Dijk. Wim Nijmeijer, Thera van Steeg en Gerrie Hartman vertelden over de beginjaren van de kerk. Anekdotes van vele bekenden uit het verleden werden opgehaald hoe bijvoorbeeld iedere cent bij elkaar werd gespaard om een eigen kerkgebouw te krijgen. “Iedereen werd ingezet om oliebollen te bakken en verkopen, uien te pellen, certificaten van de kerk te kopen en nog veel meer”, bleek uit de verhalen. 

Na deze gezamenlijke opening ging de groep uiteen. Een deel van de ging samen fietsen en de anderen namen deel aan een kerkquiz. De gezellige dag werd afgesloten met een barbecue. “Meer dan 120 leden van de kerk genoten van elkaars gezelschap, het lekkere eten en het mooie weer. Kortom, een dag met een gouden randje”, aldus de kerk. 

Zondag hield de kerk een bijzondere viering waarin de oud-predikanten, ds Engelsma, ds. van Elten en ds. Doorn, via een digitale verbinding de schriftlezingen verzorgden. Ds. Henk van Veldhuizen ging voor in deze dienst. Het thema van de dienst was ‘De hand aan de ploeg’. De liturgie was gebaseerd op die van 50 jaar geleden en ook tijdens deze dienst werden er net als toen kerkenraadsleden bevestigd in hun ambt. 

Na afloop van de dienst volgden nog toespraken van burgemeester Bilder, Klaas van de Kamp, classisvoorzitter van de PKN en Ad Oskam van de Baak. De feestelijkheden werden besloten met een kop koffie/thee en gebak. In de kerk kon men deze dagen ook terugkijken naar de beginfase van de Baak. Aan de muren hingen een aantal foto’s en documenten die herinneren aan vroeger. 

Afbeelding
Afbeelding