Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Leerlingen van Agnieten vertegenwoordigen Hasselt op Hanzedagen

Algemeen

ELBURG – Drie jongeren uit Hasselt vertegenwoordigen de Hanzestad Hasselt eind deze maand op de Internationale Hanzedagen in Neuss, Duitsland. Het gaat om drie leerlingen van het Agnieten College, in totaal gaan er twintig jongeren. Zij maakten vorige week kennis met elkaar in Elburg.

“De jongeren komen uit zeven verschillende Hanzesteden en drukken in Neuss een behoorlijke stempel op de Jeugdhanze”, schrijft het Agnieten College in een persbericht. De school is al jaren hofleverancier voor de internationale Hanzedagen. 

Tijdens de bijeenkosmt werd al snel werd duidelijk dat de jongeren enorm veel zin hebben om weer samen op pad te gaan en elkaar te ontmoeten. Tijdens de lunch met Hanzebrood werden de eerste contacten gelegd. 

Initiatiefnemer voor deze bijeenkomst, Sarel Tempelman van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, gaf de jongeren uitleg over Interreg. Enthousiast vertelde hij over het Hanzeproject. De ruggengraat van het project is een fietsroute. Negen Nederlandse Hanzesteden doen mee, plus in Duitsland de vier leden van de Rheinische Hanse. De lengte is 450 kilometer verdeeld in acht etappes. In het oog springt het initiatief
van de grote muurschilderingen die de sfeer van de Hanze laten herleven.

De voorzitter van de internationale YouthHansa, Rachid Hamdaoui, sprak de jongeren enthousiast toe en vertelde over zijn plannen met de YouthHansa. Onafhankelijk van de Hanzedagen wil hij initiatieven ontplooien zodat de jongeren elkaar vaker ontmoeten. De ontmoeting tussen de Nederlandse JeugdHanze en Rheinische Hanzesteden is daar een voorbeeld van. Ook wil de YouthHansa serieus aan de slag met de 17 Global Goals for Sustainables Development van de Verenigde Naties. Adel Fatas van de gemeente Deventer gaf hierover verdere uitleg aan de jeugd. In Neuss wordt dit thema verder opgepakt. 

Een rondleiding door de Elburg mocht ook niet ontbreken. De kennismakingsdag werd afgesloten met een boottocht, inclusief een Hanzemaaltijd. De jongeren zien elkaar volgende keer op de 42ste Internationale Hanzedagen in Neuss. 

Enrico Kolk