Afbeelding
Foto: Eigen foto

Een middag varen

Algemeen

De telefoon rinkelde, en maakte me duidelijk dat het tijd was om op te staan. Een zonnige dag brak aan en ik bedacht me net wat te gaan doen toen hij opnieuw rinkelde. Mijn vriend Jan belde en vroeg ‘Wat ga je doen, misschien varen?’.

‘Lijkt me een uitstekend idee, Jan’ zei ik, en we spraken af voor in de middag. Vanuit Wanneperveen vertrokken we via de Belterwiede naar het pittoreske dorpje Dwarsgracht. Onder allerlei kleine brugjes waar het aardig manoeuvreren is om eronder door te komen.

Zelfs de halve sloep moest ingeklapt om het uiteindelijke doel te bereiken: restaurant “De Otterskooi” waar we de lunch en een kop koffie nuttigden.

Al varende kwamen we aan de praat over de energietransitie. Jan heeft een groot bedrijf en wordt nu geconfronteerd met een keuze maken voor zonnepanelen monteren of niet. Ik vertelde hem over de Ondernemerskring Genemuiden, die overigens niet meer met een 100% dekking, bezig waren met plannen om een windmolenpark aan te leggen. En daar vanuit de coalitie volledige medewerking voor kregen.

Zijn eerste vraag was meteen ‘Hoe groot moet dat dan wel niet worden?’. ‘Doe eens een gok’, zei ik. Niet wetende hoe groot de industrie in Genemuiden was gaf Jan een aantal van tien molens op.

Ietwat lacherig ,en aangevende dat Genemuiden toch wel meer industrie had dan hij dacht, zei ik ‘doe maar maal vijf’. Meteen rees bij hem de vraag ‘en accepteren jullie dat ?’.

‘Nou ja, Jan, ‘wat heet accepteren. Het is nog altijd zo dat de democratie aangeeft welke richting we uit gaan. En in deze is dat de huidige coalitie.’

‘Nou’, zei Jan ‘wij zijn een gemeente van omennabij 81.000 inwoners, maar als daar een dergelijke actie gepleegd wordt staat heel de stad op zijn kop. Wij zeuren al een tijdje over twee van die dingen binnen vijf zoekgebieden, en zelfs daar komen ze nog niet uit’. 

‘Nou ja, Jan’ zei ik ‘het is bij ons ook nog geen voldongen feit maar zoals het gezegde zegt: waar rook is, is vuur’. Toen we de lunch op hadden, maakten we het tochtje af door over de Beulakker terug te varen naar Wanneperveen. Jan zei nog tijdens de tocht ‘moet je jezelf voorstellen dat de skyline van een gemeente gekleurd wordt door van die grote wieken. Lijkt het net of ik langs de A6 vaar ! ‘

John Smits

Fractievoorzitter VVD-Zwartewaterland

Erik Driessen