Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Jongeren Agnieten vinden hun Hanzedagen-programma interessanter dan van bestuurders

Algemeen

NEUSS – De deelnemers aan de youthHansa hebben in de Hanzestad Neuss internationale vriendschappen gesloten. De youthHansa telde ruim 80 jongeren van negen verschillende nationaliteiten. Onder hen negentien Nederlanders, waaronder drie leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis. “Let’s make some noise in Neuss”, schrijft de school in een terugblik.

De jongeren overnachtten allen in de haven van Neuss op een hotelschip. Het volle programma bracht hen niet alleen richting de in de feeststemming verkerende binnenstad, maar ook naar de verschillende bedrijven in de haven. Zo werd er een containerbedrijf en een scheepswerf bezocht en waren er workshops rondom het thema duurzaamheid.

Tijdens de vergadering in de raadszaal van Neuss stemden ze met grote meerderheid in met het plan om de komende jaren extra aandacht te besteden aan duurzaamheid. De komende jaren worden rondom dit thema meerdere projecten opgezet. Daarnaast zijn er nieuwe plannen gemaakt om elkaar vaker te ontmoeten. De Nederlandse delegatie wil volop samenwerken met de Rheinische youthHansa.

Ook trokken de jongeren op met de eigen delegatie van de gemeente Zwartewaterland. Ervaringen werden uitgewisseld. De jongeren waren van mening dat het programma van de jeugd een stuk interessanter en leuker leek dan dat van de bestuurders.

Op de Hanzemarkt presenteerden de Nederlandse steden zich gemeenschappelijk. Op deze markt werd bij de stand Torun de nodige informatie ingewonnen voor de Hanzedagen in Polen volgend jaar. Traditioneel werden de Hanzedagen afgesloten met een parade. Hiermee namen de internationale deelnemers afscheid van de gastvrijheid van Neuss.

Enrico Kolk