Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Stippelmottenrupsplaag in omgeving Veldschuur

Algemeen

ZWARTEWATERSKLOOSTER – De natuur kan in korte tijd flink veranderen. Dat ondervond fotograaf Gerrit Slurink onlangs weer tijdens een wandeling, vertelt hij.

“Met Hemelvaartsdag liepen wij vanaf de Veldschuur het rondje Zwartewatersklooster. Alles zag er nog groen uit, zelfs de appelboom was nog vol blad. Twee weken daarvoor zat er zelfs nog bloesem aan”, zegt Slurink. “Wat we nu, precies een week later, zagen was van een andere orde. Veel struiken en bomen langs de Wijkerweg en de Zwartewaterkloosterweg waren volledig kaal gevreten, of volgen binnenkort, door de Stippelmottenrups.” 

Zelfs aan de appelboom bij de Veldschuur zat geen blad meer aan en spinselslierten reiken tot aan de grond, geeft Slurink aan. “De spinselmot is een nachtvlinder, waarvan de rupsen een stevige web (spinsel) maken. Deze kunnen hele heesters en bomen zoals bijvoorbeeld de meidoorn, sleedoorn, lijsterbes, appelboom en wilgen bedekken. Na drie weken wanneer de rupsen uit de eitjes komen gaan ze samen webben spinnen en gezamenlijk vreten ze de bladeren van de boom. Het gevolg is een kale boom die is ingepakt in een wit spinsel.” 

In het spinsel bevinden zich veel rupsen en de zwarte stippels in het spinsel zijn de uitwerpselen van de rupsen. “Veel schade doen ze niet: de boom of heester loopt in de regel een paar weken later gewoon weer uit. Het is wel een smerig gezicht als je het bekijkt. De rups heeft geen brandharen zoals de eikenprocessierups en is dus niet gevaarlijk voor mens en dier.”

Enrico Kolk