De jubileumcommissie kijkt uit naar de feestweek bij DESZ.
De jubileumcommissie kijkt uit naar de feestweek bij DESZ. Foto: Aangeleverd

DESZ kan eindelijk het 75-jarig jubileum vieren met feestweek

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Voetbalvereniging DESZ bestond vorig jaar 75 jaar, maar door corona viel de viering van het jubileum in duigen. Gelukkig staan nu de seinen op groen voor de viering van het 75-jarig bestaan. Met een feestweek wordt groots uitgepakt en zijn er activiteiten voor jong en oud.

De inwoners van Zwartsluis kwamen onlangs al in de stemming. Huis-aan-huis werd in Zwartsluis een fraai jubileummagazine verspreid, gemaakt door Active Creations. De gids biedt een mooie rondreis door de historie van de club. Daarnaast komen verschillende mensen uit de DESZ-familie aan het woord, zodat je een inkijkje krijgt in de cultuur van de vereniging. In de gids is een speciale pagina gewijd aan Driek de Goede, die in 2018 overleed. Zijn vrouw Sien mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. 

Jubileumcommissie 

DESZ bestond op 1 september 2021 75 jaar. Zo’n mijlpaal verdient uiteraard een feestje. Daarom werd een jubileumcommissie opgericht. DESZ-voorzitter Barend Vinke benaderde met succes verschillende mensen om zitting te nemen in deze commissie. Uiteindelijk werd de jubileumcommissie gevormd door Barend Vinke, Frouke Marsman, Jaap Muis, Agnes Kuipers, Dirk van Dalfsen, Teun Grootenhuis, Albert Mooiweer, Yvonne Kisjes, Tom Kisjes en Jarno van Eijken. Vervolgens werden de taken verdeeld en verschillende subcommissies gemaakt. “Vorig jaar zijn we in januari bij elkaar gekomen, maar in april werd alles afgeblazen. Dit jaar zijn we weer begonnen. We hebben gekozen voor hetzelfde programma. Het raamwerk stond en is blijven staan. Daar zijn we mee verder gegaan. Maar we moesten alles nog wel uitwerken”, aldus Froukje Marsman.

Magazine

Samen met Jaap Muis, Teun Grootenhuis en Agnes Kuipers zat ze in de subcommissie die verantwoordelijk was voor het magazine. “Ik ben niet heel nauw betrokken bij DESZ. Mijn drie jongens voetballen bij DESZ, maar ik ben niet iemand die al jarenlang in de kantine staat. Ik ben grafisch vormgever. Ik denk dat ik daarom ben gevraagd”, zegt Marsman met een lach. Jaap Muis en Teun Grootenhuis brachten veel kennis in over de voetbalhistorie van DESZ. “De dames stelden de vragen en wij leverden aan. Zo is het magazine tot stand gekomen”, aldus Jaap Muis. “Jaap heeft een heel groot archief over DESZ en weet alles over de vereniging”, vult Marsman aan. 

In het begin werden sponsors benaderd om te kijken wat mogelijk was. Daarna was het de vraag of DESZ een boek of een magazine zou uitbrengen. “In een boek is geen plaats voor advertenties en dan worden de kosten te hoog. Na veel wikken en wegen hebben we gekozen voor een magazine. Vervolgens hebben we de taken verdeeld. We zijn er de hele winter mee bezig geweest”, aldus Muis. “We hebben er veel voor moeten doen, maar het magazine is heel mooi geworden. Achter elke foto schuilt een verhaal. We hebben zoveel plezier gehad. We vallen straks in een gat”, grapt Marsman.

Feestweek

Het magazine was een mooi voorafje. Het jubileum wordt gevierd met een feestweek. Die gaat van start op woensdag 22 juni met een receptie voor leden, genodigden en iedereen die DESZ een warm hart toedraagt. Alle sportclubs uit Zwartsluis en de voetbalclubs uit de regio hebben een uitnodiging gekregen. De receptie begint om 19.30 uur en wordt opgeluisterd door Hasselt Fanfare.

Op donderdag 23 juni is er een FIFA-toernooi voor jeugd van 11 tot 15 jaar. Inschrijven kan via de site van DESZ. Vrijdag 24 juni is er vanaf 15.00 uur een jubileumkinderbingo. “Opgeven is niet nodig en iedereen krijgt een prijs” aldus Yvonne Kisjes. Om 20.00 uur is er een voetbalquiz voor leden van DESZ vanaf 16 jaar. Opgave per team van maximaal vier personen. De deelname is gratis en opgeven kan via de site van DESZ.

Zaterdag 25 juni begint met familieochtend, waarvoor leden van DESZ zich dienen op te geven (via de site van DESZ). Er wordt afgetrapt met een gezamenlijk ontbijt en daarna is er een spelparcours. Vanaf 13.00 uur verzorgen vier freestylers een clinic. Bij deze clinic is ruimte voor 60 kinderen van JO10 tot en met JO13 van DESZ. Kinderen dienen zich op te geven via de trainers. Om 14.00 uur is er een reünie, waarbij oud-leden, oud-bestuursleden en oud-trainers van DESZ elkaar kunnen ontmoeten, ongedwongen samen kunnen zijn en lekker kunnen bijkletsen. Om 15.00 uur is er een wedstrijd tussen DESZ en het Duitse TUS 45 Warstein. Om 18.00 uur is de trekking van de jubileumverloting. Loten kosten 2,50 euro per stuk. Na de trekking begint de feestavond, waarbij Harm Wolters zal optreden. “We hebben een programma voor jong en oud. Er is voor ieder wat wils”, aldus Yvonne Kisjes.

Gerard Meijeringh