Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Orgeltoer door Zwartewaterland valt in de smaak

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Vanuit diverse delen van het land streken zaterdag bezoekers neer in Zwartewaterland. Reden was een concertserie op de drie historische orgels in de Hervormde kerken van Zwartewaterland.

In een dagvullend programma maakten ze kennis met de orgels gebouwd door Zwier van Dijk (Genemuiden, 1885) en Rudolf Knol (Zwartsluis, 1796/Hasselt, 1806). “Het publiek toonde zich nieuwsgierig naar de orgels in deze hoek van Overijssel”, weet de organisatie van de toer, Orgelcomité Genemuiden.
In een uitgekiend programma presenteerde de in Hasselt woonachtige organist Evan Bogerd de karakteristieken van de betreffende instrumenten. Zo speelde hij de fantasie over psalm 24 van Jan Zwart in Genemuiden op alleen de registers die Zwier van Dijk destijds aanbracht. “Met als resultaat een enigszins donkere sonore klank, met een grote draagkracht; het oorspronkelijk klankbeeld tot aan de restauratie en uitbreiding in 1961.”

Het onlangs gerestaureerde orgel in Zwartsluis klonk, omschrijft het comité, ‘helder en fris’. “De Toccata en fuga in d-Moll, BWV 565 rolde verrassend krachtig en fier door de kerk.”

De Grote kerk in Hasselt was het decor voor het sluitstuk van de dag. “Het orgel lag, zoals altijd, aangenaam in het oor. Ook bij het volle werk verliest het zijn fijnzinnigheid niet.”

Het comité kijkt met genoegen terug op de dag. “Al met al een dag waarin orgel minnend Nederland op een originele manier kennis kon maken met de verschillende orgelklankkleuren in Zwartewaterland.”

Vanuit het thema Pinksteren improviseerde Bogerd op het Zwier van Dijkorgel over het bekende lied: ‘Roept uit aan alle stranden, het Evangeliewoord’. “Dat is misschien nog wel het mooiste van de orgels: ze mogen dienstbaar zijn aan de christelijke eredienst en houden de lofzang gaande.”