Afbeelding
Foto: Aangeleverd

‘Eiland in de verte’ gaat op plein Urk in première

Algemeen

URK - Het theaterspektakel ‘Eiland in de verte’ gaat volgende week woensdagavond in première. ‘Eiland in de verte’ is een muzikale vertelling geschreven door de Sluzigers Jan Blei, Barbara Lok en Wim Rebergen. De première vindt plaats op het Havenplein op Urk.

Het is na ‘Storm over Beulaeke’, Het Mysterie Wardenier’ en ‘Razzia’ de vierde regionale productie van het team. De voorstellingen worden gemaakt onder de koepel van Stichting MOL: Meenthe Op Locatie. “De vertelling speelt zich af in de periode waarin de Noordoostpolder ontstaat en Urk eiland af is. Het betreft een familiedrama waarin het boerengezin van Abel Dieleman uit Zeeland gedwongen verkast naar het Nieuwe Land, en verstrengeld raakt met het vissersgezin van Lub Romkes op Urk. Dat gaat niet zonder slag of stoot”, leggen de makers uit.

“Het is in de dagen dat er een perfecte samenleving in de polder dient te ontstaan, met strenge selectieprocedures, waarin voor Urkers nauwelijks plek is. Sterker nog: er gaan stemmen op om ze gedwongen te verspreiden over de rest van het land. Het zijn ook de dagen waarin wetenschappelijke kopstukken zich afvragen of die voormalige eilanders wellicht afstammen van een Bataafs oerras.”

Meer dan honderd zangers, solisten en muzikanten bereiden zich al maanden voor op het spektakel. Ze komen uit de wijde omtrek: Zwartsluis, Genemuiden, Hasselt, Vollenhove, Sint Jan, de Noordoostpolder en natuurlijk Urk. “Het Havenplein op Urk verandert in een theater met tribunes waarop 1.300 bezoekers per voorstelling kunnen plaatsnemen. Beleef het mee; een verhaal van liefde, wantrouwen, wilskracht, verlies en diep verdriet.”

De speeldata zijn 22-, 23-, 24- en 25 juni. Kaarten zijn te verkrijgen via www.demeenthe.nl. 

Eiland in de Verte wordt geregisseerd door Mitchell ten Hove, in samenspraak met co-regisseur Christianne Kapitein.