De bypass.
De bypass. Foto: Pieter Holewijn

Gemeente: ‘bypass is de beste optie’

Algemeen

GENEMUIDEN - “De keuze voor de bypass is een zorgvuldig proces geweest, waarin wij ons hebben laten adviseren door een gespecialiseerd bureau”, zegt de gemeente over de bypass bij de Nieuwe Weg. “We hebben met dit adviesbureau de bypass uitvoerig besproken. Zodat we er alles aan doen om het verkeer optimaal en veilig door te kunnen laten stromen.”

Er is ook naar alternatieven gekeken. “De weg openhouden is vanwege de werkzaamheden geen optie. Uiteindelijk was de optie van de bypass daarom de beste keuze om het verkeer het meeste te ontlasten. Het adviesbureau heeft dit vooraf voor ons getoetst aan de hand van een animatieprogramma. Met dit programma kunnen ze exact meten of een goede doorstroming van het verkeer gewaarborgd blijft.”

Met de bypass houdt de gemeente rekening met al het soort vervoer, zegt ze in een reactie. “Waaronder ook bijvoorbeeld vrachtwagen combinaties. Daarom wordt het asfalt van de bypass 7,30 meter breed. Dit is conform de eisen van de provincie voor dit soort wegen. Aan beide kanten krijgt de weg een bredere bermverharding, zodat de totale breedte 7,70 meter wordt.”

Voor de goede doorstroming van het verkeer op de bypass zegt de gemeente ook aandacht gehad te hebben. “Het klopt dat er twee flauwe bochten in de bypass zitten, maar die leveren volgens de inschatting van het adviesbureau geen problemen op. De bocht aan de kant van de Randweg wordt zo gemaakt dat er genoeg ruimte in de bocht zit voor het verkeer om elkaar te kunnen passeren. Ook in dit geval houden we rekening met de eisen van de provincie voor dit soort wegen. Dat de omleiding effect gaat hebben op het verkeer, kunnen we niet voorkomen. Maar met de bypass die we op dit moment aanleggen zorgen we er wel voor dat die overlast zo beperkt mogelijk blijft.”

Volgens de gemeente is het aanleggen van de watergang (want daarvoor zijn de werkzaamheden) ‘echt nodig om de waterbergingscapaciteit van Genemuiden op orde te houden’.

Enrico Kolk