Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Energiek Zwartewaterland onthult nieuwe borden voor zichtbaarheid en herkenbaarheid

Algemeen

ZWARTSLUIS - Energiek Zwartewaterland, de club van inwoners die collectief groene en lokale energie opwekt, plaatste vorige week borden bij twee projecten. De borden moeten de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de coöperatie vergroten.

Het opwekken van energie gaat ‘door de handen ineen te slaan’ en met lokaal eigendom van inwoners, schrijft de coöperatie in een persbericht. “Door als collectief te investeren in grote aantallen zonnepanelen op beschikbare bedrijfsdaken in Zwartewaterland. Kortom, door met lokale synergie te gaan voor 100 procent groene energie. Twee van deze projecten zijn al gerealiseerd en 40 inwoners doen daaraan mee. Zo besparen zij op energiekosten.” 

Coöperatie Energiek Zwartewaterland wil daarmee verder groeien. Dat begint met het plaatsen van informatieborden bij de twee projecten. Die zijn geplaatst bij het eerste project aan de Zwartewaterkloosterweg en bij het tweede aan De Velde. Tegelijkertijd zijn ook de nieuwe huisstijl en website gepresenteerd. Met een QR-code op de borden kan straks elke passant daarvan kennis nemen.

“Deze zichtbaarheid en uitstraling zijn nodig om door te kunnen groeien met meer toekomstige projecten”, aldus de coöperatie. Die zoekt daarvoor Zwartewaterlanders met een groen hart. “Mensen die graag willen bijdragen aan lokaal opgewekte groene energie. Maar ook vrijwilligers die zich voor ons energiecollectief willen inzetten of ons als crowdfunder willen ondersteunen. En daarnaast bedrijven of organisaties die dakruimte ter beschikking willen stellen voor plaatsing van zonnepanelen.” Meer informatie daarover is te vinden op energiek-zwartewaterland.nl/doe-mee.

De gemeente Zwartewaterland wil in de toekomst lokale energiecoöperaties voorrang geven bij de ontwikkeling van grootschalige groene energieprojecten. “Energiek Zwartewaterland bewijst met de huidige kleinschalige projecten dat lokaal eigendom prima kan en staat ervoor open om later ook grote projecten te helpen realiseren.” 

Lang niet iedereen weet wat lokaal eigendom van groene energieprojecten inhoudt en wat de voordelen daarvan zijn, vertelt voorzitter John Bakker bij de onthulling van de borden. “Als lid van Energiek Zwartewaterland: werk je sámen aan meer groene energie in jouw gemeente, bespaar je indirect op jouw eigen energiekosten, help je de CO2-uitstoot op aarde te beperken, draag je bij aan minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en lever je vanaf 10 euro per jaar al een bijdrage aan lokale groene energie. Als tientjeslid maak je een statement voor lokale groene energie en lokaal eigendom. Je zegt daarmee dat je deelneemt aan onze beweging en je blijft op de hoogte van onze activiteiten.”

Bij het tweede bord gaat Bakker in op de rol van de coöperatie in de energietransitie. “We willen met zijn allen in 2050 energieneutraal en aardgasloos zijn. Dat betekent fossiele brandstoffen inwisselen voor hernieuwbare energie zoals zon- en windenergie en duurzaam gas. Alle daken vol leggen met zonnepanelen. De gemeente gaat daarbij voorrang geven aan energiecoöperaties zoals wij.”

En dat is van belang, volgens hem. “We willen niet langer dat het geld dat we aan energie uitgeven naar de Poetins en de grote energiemaatschappijen gaat. We willen niet alleen de lasten, zoals nu in Groningen, maar ook de lusten. Lokale inkomsten uit lokaal eigendom.”

Energiek Zwartewaterland is naast leden en dakeigenaren ook nog op zoek naar vrijwilligers . “We hebben vele talenten nodig om ons burgerinitiatief op een hoger plan te brengen. Dat kan liggen op het gebied van bestuur, communicatie, financiën, organisatie, projecten, administratie en nog meer. Iedereen heeft talenten en daar kun je bij onze beweging iets goeds mee doen. Join the club”, nodigt Bakker uit. Aanmelden als vrijwilliger kan ook via de website: energiek-zwartewaterland.nl/doe-mee/als-vrijwilliger.

Enrico Kolk