De Tagweg (Foto: Enrico Kolk)
De Tagweg (Foto: Enrico Kolk) Foto: Enrico Kolk

Gemeente bestempelt Tagweg niet als 'onveilig'

GENEMUIDEN – De snelheden die op de Tagweg gemeten worden, geven volgens de gemeente geen aanleiding om die weg als onveilig te bestempelen. Dat schrijft het college in reactie op een brief van 82 bewoners uit juni.

“De gemiddelde snelheid ligt onder de toegestane snelheid van 30 km per uur”, constateert het college. “85 procent van alle verkeersbewegingen ligt onder 36 of 34 km per uur, afhankelijk van de rijrichting. Dergelijke snelheden geven geen aanleiding om extra maatregelen te nemen en/of de Tagweg als onveilig te bestempelen.”

De gemeente heeft verschillende metingen uit laten voeren. Op basis daarvan worden de conclusies getrokken. Ook is de verkeersintensiteit volgens de gemeente geen aanleiding om de vastgestelde verkeerstructuur aan te passen of een rondweg aan te leggen, zoals de bewoners al eens voorstelden.

In de brief van juni stelden de bewoners voor om de vier ‘campingdrempels’ die op de weg liggen op ‘zeer korte termijn’ te verwijderen. “U plaatst vervolgens als noodmaatregel systematisch twee betonblokken ter versmalling. Aan beide kanten wordt voldoende ruimte gecreëerd voor fietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig”, stelden ze voor.

Ze vragen de gemeente om verkeersborden te plaatsen zodat er gehandhaafd kan worden op de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Ook vragen zij de gemeente om een verkeersbesluit te nemen om het doorgaand vrachtverkeer te weren uit de wijk. “Het doorgaand vrachtverkeer kan gebruik maken van een goede alternatieve route wanneer passeerhavens zijn aangebracht aan de Matenweg - Sanssenhekkenweg – Greenteweg. Wanneer deze passeerhavens er nog niet zijn, biedt u het vrachtverkeer éénrichtingsweg aan via deze alternatieve route.”

Dat ziet de gemeente niet zitten. “De plaatsing van de drempels en de locaties waar de drempels zijn geplaatst, is op aangeven De Juiste Weg (bewonersgroep, red.) gebeurd. De gemeente heeft dit alles gefinancierd en aangebracht”, reageert het college.

De gemiddelde snelheid ligt onder 30 kilo- meter per uur

Ook komen er geen maatregelen tegen het vrachtverkeer. “De metingen geven aan dat zwaar verkeer gemiddeld minder dan 20 verkeersbewegingen per dag heeft. Dergelijke aantallen geven geen aanleiding om maatregelen tegen de hoeveelheid vrachtverkeer te nemen.”
Het college biedt aan om met de bewoners in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen voor de overlast die momenteel wordt ervaren. “Wel stellen we voorwaarden aan andere tijdelijke oplossingen dan de huidige verkeersdrempels”, is de stelling. De nieuwe maatregelen mogen niet leiden tot afbreuk van de (verkeers-)veiligheid, moeten qua kosten redelijk zijn vanwege de tijdelijkheid en ze moeten door de bewoners worden aangedragen. Een verkeerskundige vanuit de gemeente beoordeelt die.