Mirjam Gregoire in een van de huiskamers van De Wijkwieg, gevestigd in het voormalige Hervormd Wijkgebouw.
Mirjam Gregoire in een van de huiskamers van De Wijkwieg, gevestigd in het voormalige Hervormd Wijkgebouw. Foto: Enrico Kolk

De Wijkwieg opent de deuren voor moeders

GENEMUIDEN - Moeders kunnen vanaf nu terecht in De Wijkwieg. Vorige week werd het voormalige Wijkgebouw in Genemuiden heropend als de opvang. Een grootschalige opening zat er, vanwege de maatregelen, niet in.

"Wat hier vorige week gebeurd is, dat is onvoorstelbaar", zegt Mirjam Gregoire. "We hadden zestig zakken vol met was en plaatsten een oproep op Facebook. Binnen anderhalf uur was alles opgehaald."

Zo'n vijftig vrijwilligers gaan De Wijkwieg 'bevrouwen'. Daarnaast is er een professioneel zorgteam dat met de moeders en kinderen optrekt. "Vrouwen mogen hier komen als ze 36 weken zwanger zijn", vertelt Gregoire. De daadwerkelijke opvang vindt plaats in drie verschillende fases. "En als ze naar de volgende fase mogen, dan is dat ook wel echt een feestje."
Er is plaats voor twaalf moeders met een pasgeboren kind. In tegenstelling tot andere opvangcentra, kent De Wijkwieg maar twee criteria: er mag geen sprake zijn van actieve agressie en ook niet van een actieve verslaving.

Verder kunnen alle moeders met een pasgeboren kind terecht als er problemen zijn, ook zonder doorverwijzing.

Nagenoeg het hele interieur van het verbouwde pand is door verschillende bedrijven en mensen gesponsord. Nu is het moment van de opening achter de rug. "Je leeft hier drie jaar naartoe", zegt Gregoire. "Ik hield het niet droog."

Vrijwilliger

Aanmelden als vrijwilliger is nog steeds mogelijk via de website: www.wijkwieg.nl.