Failliet bedrijf kreeg bijna 30.000 euro loonsubsidie aan voorschot

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het bedrijf T. Brouwer BV, dat vorige maand failliet werd verklaard, kreeg eerder dit jaar nog een voorschot van 28.956 euro aan loonsubsidie. Dat geld was afkomstig uit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een regeling die de overheid naar aanleiding van de coronacrisis instelde.

De bedoeling van de subsidie was om gedwongen ontslagen en faillissementen als gevolg van verminderde werkgelegenheid vanwege de coronamaatregelen te voorkomen. In het geval van Brouwer is dat niet gelukt.

Overigens was het bedrijf al voor de coronacrisis tanende. De curator meldde enkele weken geleden dat niet alleen corona de oorzaak van het faillissement was, maar ook PFAS, slechte prijzen en hoge verkeersboetes.

Die verkeersboetes had het bedrijf overigens aan zichzelf te danken. Het bedrijf reed met vrachtwagens, maar had geen transportvergunning.

Bedrijven die meededen aan de NOW kregen van het UWV een voorschot toegekend. Werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de eerste tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0) kunnen vanaf vandaag bij het UWV een aanvraag indienen voor de definitieve subsidievaststelling.

In het geval van T. Brouwer BV komt dat te laat. Het bedrijf werd op 8 september failliet verklaard omdat een pensioenfonds dat aangevraagd had.