Agnieten College Zwartsluis stelt mondkapjesadvies in voor binnen

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – Het Agnieten College neemt het advies van de overheid letterlijk over. Dat is een dringend advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. “We willen graag dat leerlingen en docenten mondkapjes gaan dragen”, legt directeur Gert Voerman uit. Het advies gaat vandaag in.

Het advies is niet-bindend, benadrukt hij. “Maar we proberen daar wel in te coachen.” Volgens hem is het ‘even afwachten hoe het gaat’. “We kijken of er mondkapjes gedragen worden en als ze niet gedragen worden, dan gaan we erop wijzen. Maar we verwachten dat de meerderheid het gaat doen.”

De school gaat geen mondkapjes klaarleggen voor de leerlingen. “We hebben aangegeven dat iedereen zijn eigen materiaal mee moet nemen”, zegt Voerman. “Het blijft ook de verantwoordelijkheid van de mensen zelf."

Maandag ging er een brief de deur uit naar ouders en leerlingen. Daar kwamen weinig reacties op. “Ik denk dat er snel gewenning optreedt. Maandag zagen we al mensen met een mondkapje lopen", stelt Voerman. "En die droegen 'm uitstekend, dus daar hoeven we ook niets van te zeggen."

Dat het mondkapje gemeengoed wordt binnen de muren van de school voor voortgezet onderwijs in Zwartsluis, daarvan is Voerman overtuigd. "Het is eigenlijk net als met de anderhalve meter. Leerlingen nemen dat vrij snel over en je ziet dat ze ook rekening houden met de volwassenen. Dus ik ben positief gestemd.”

In het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen tijdens verplaatsingen en in de pauzes. Het dragen van mondkapjes tijdens de lessen is niet nodig. Het is aan de scholen zelf om te bepalen hoe zij daarmee omgaan.