Afbeelding
Stockfoto

Gakkende gans brengt ‘politiemacht’ op de been: dertien dagen vastzitten

ZWOLLE/HASSELT (JPZ) – Een gakkende gans heeft de politie in Hasselt afgelopen mei behoorlijk beziggehouden. Na eerdere gesprekken met de eigenaar besloot de politie op 6 mei in te grijpen. Met drie man sterk togen ze naar de woning van de 54-jarige E.M. om het dier in beslag te nemen. Dat ging niet zonder slag of stoot; er werd een arrestatieteam van twee man bij gehaald, er is gespoten met pepperspray. M. is gearresteerd, de gans en een hond zijn in beslag genomen.

Dat had allemaal niet zo gehoeven, betoogt advocaat Henk Voors voor de politierechter in Zwolle, waar de Hasseltenaar terecht moest staan voor vier feiten. Stekende bewegingen maken met een schaar, het ophitsen van de hond, een rottweiler, het mishandelen van de betreffende gans en een telefonische bedreiging van een agente een paar dagen eerder.

Reputatie

Dat het zo ‘volstrekt uit de klauwen is gelopen’, zoals Voors het noemt, is wat hem betreft het gevolg van een verkeerde insteek door de politie. Zijn cliënt heeft in Hasselt de reputatie van een ‘moeilijke boze man, een zonderling die buiten de maatschappij staat’.

Maar als je eenmaal zijn vertrouwen wint – en dat gaat best snel- is hij juist een ‘zachtaardige, lieve, dankbare man’. De wijkagente kan goed met hem, zij had ervoor kunnen zorgen dat het niet zo escaleerde op het erf van M., maar zij wist niet van het ingrijpen.

De gans zou voor overlast zorgen door zijn gegak. Ook zou het verboden zijn zo’n dier te houden, maar die regeling ging pas in toen het betreffende beest al lang bij M. verbleef. Een inspecteur sloeg die zesde mei de ruit van een achterdeur in, waarna de bewoner van binnenuit met een schaar zou hebben gezwaaid.

Later zou hij zijn hond een commando hebben gegeven om een agent te grijpen, die met pepperspray spoot. En hij zou de gans hebben mishandeld door hem de nek om te draaien ‘alsof je een handdoek uitwringt’, meldt de politie.

Bewijs

Het ophitsen van de hond vindt de rechter niet bewezen. Niemand anders dan de agent op wie het dier afkwam heeft een commando gehoord en de eigenaar zegt zelf dat zijn rottweiler gewoon langs hem heen glipte en enthousiast naar de agent toeliep. M. zegt dat hij de gans slechts beetpakte, en dat moet nu eenmaal stevig bij de hals en de kop, omdat ie anders venijnig kan bijten.

In de tijd dat de drie agenten wachtten op het arrestatieteam voerde M. met een van hen op rustige toon een praatje, stelt Voors, om aan te geven dat er van een dreiging geen sprake is geweest. Ze zouden het onder meer hebben gehad over een omgangsregeling met de gans.

Straf

De rechter legde M. uiteindelijk dertien dagen gevangenisstraf op, de tijd die hij in mei al vast heeft gezeten voor dreigen met de schaar en mishandelen van de gans.

Een verbod om ganzen, kippen of eenden te houden zoals de officier van justitie had geëist vindt de rechter niet nodig.

De gans is naar de ganzenopvang gebracht. De hond is ziek geworden en bij de dierenarts overleden, nog voor er een beslissing kon worden genomen over teruggave aan zijn baasje. “Alles waar hij voor leefde is weg”, aldus Voors.