De nieuwe in- en uitrit
De nieuwe in- en uitrit Foto: Enrico Kolk

Nieuwe aansluiting Zwartewaterweg: ‘achterbaks’

(door Enrico Kolk)

HASSELT - “Chapeau voor de transparante overheid”, schampert PvdA-raadslid Klaas Eenkhoorn. Op de Zwartewaterweg in Hasselt is een nieuwe aansluiting gerealiseerd. “Achterbaks”, noemt hij de communicatie die de provincie daarvoor gepleegd heeft.

De aanleg van de nieuwe in- en uitrit is door provincie en Rijkswaterstaat niet gepubliceerd in een lokale krant. “Nu moest men op zoek naar een wijze van publicatie.”

Volgens de sociaaldemocraat is de nieuwe situatie verkeersonveilig. “Hoeveel ogen moeten de fietsers hebben? Ik vraag me af waar de verkeersdeskundigen met hun gedachten zaten toen ze hiermee bezig waren.”

De weg is eigendom van de provincie en die droeg daarom ook zorg voor de nieuwe aansluiting. Al in 2018 diende het bedrijf (Breman) een verzoek in bij de gemeente voor de in- en uitrit.

Bestaande weg

Zowel provincie als gemeente waren het er toen over eens dat het bedrijf eerst moest kijken of het aan de linker- of rechterkant van de bestaande weg grond kon kopen om de weg te verbreden. Die was namelijk te smal voor het vrachtverkeer.
Breman kreeg daarvoor de handen niet op elkaar en meldde zich dit voorjaar weer bij de provincie. Dat was ook bij de gemeente bekend.

De vergunning voor het realiseren van de aansluiting is verleend, de weg aangelegd, maar de bezwaarprocedure loopt nog. Of het plan teruggedraaid kan worden, deelde wethouder Slingerland mee, hangt daarvan af.

Hij is het er wel mee eens dat de weg onveiliger is geworden door de nieuwe aansluiting. “Iedere nieuwe inrit op de openbare weg levert een stuk onveiligheid op, dat is hier ook het geval”, stelt hij. De provincie publiceerde het verlenen van de vergunning in de Staatscourant.

Slingerland noemt dat wel een punt richting de provincie. “Publiceer dat ook in de kranten die door mensen wel worden gelezen”, merkt hij op. “Wij zien dat wij de provincie op het hart moeten drukken om meer en meer te communiceren met onze inwoners.”

Overname

Het is de bedoeling dat de gemeente de weg op termijn overneemt. Dat is nu nog niet aan de orde.

“Wij gaan geen onveilige weg overnemen”, zegt Slingerland. “Wij zullen het niet eerder overnemen dan dat het fietsveilig is, daar valt voor de provincie nog wat te realiseren.”