Deze koe sierde dinsdag de straten van Genemuiden, die verder leeg waren.
Deze koe sierde dinsdag de straten van Genemuiden, die verder leeg waren. Foto: Enrico Kolk

Geen mensen, maar wel een 'biest' op Biestemerk

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De straten van Genemuiden bleven dit jaar leeg op de derde dinsdag van oktober. Een eeuwenlange traditie, Biestemerk, werd onderbroken door de huidige crisis. Maar toch niet helemaal: voor het eerst in twintig jaar bevond zich weer een 'biest' in het centrum.

Met beesten begon de Biestemerk ooit. Die verdwenen tijdens de MKZ-crisis in 2001. Het jaar 2000 bleek het laatste jaar geweest te zijn dat er vee op de Biestemerk aanwezig was. De MKZ-crisis maakte daar abrupt een einde aan. Het leek een onwerkelijke situatie in Nederland, waar maatregelen genomen werden om het virus in te dammen.

Niemand had destijds kunnen bevroeden hoe ons land er nu voor zou staan. Eerder dit jaar werden het Euifeest en de Zwartsluizer Zaterdagen al afgelast. Nu was Genemuiden aan de beurt, waar de kermis en de Biestemerk van de kalender werden gehaald.

Wel kwam, tot grote vreugde van velen, de oliebollenkraam voor 't Olde Staduus te staan.

Ondanks het niet doorgaan van Biestemerk vulde de geur van snert maandag al de straten van Genemuiden. Die traditie werd niet onderbroken, zij het dat familieleden nu niet in grote getale bij elkaar kunnen en mogen komen.

De straten in het centrum werden voorzien van enkele strobalen en dus een koe om toch een beetje de sfeer van Biestemerk op toe roepen.

De gebruikelijke weekmarkt in Genemuiden op het Havenplein ging overigens wel gewoon door.