Luuk Drost is blij dat de Sportclub-jeugd gewoon op de normale manier kan blijven trainen.
Luuk Drost is blij dat de Sportclub-jeugd gewoon op de normale manier kan blijven trainen. Foto: Helmich Lubberts

Begrip bij Sportclub, DESZ en Olympia '28 voor coronamaatregelen

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Het coronavirus heeft een enorme invloed op het dagelijks leven en daar ontkomt ook de sport niet aan. Nadat er eerst zonder publiek moest worden gespeeld, is nu de amateursport voor vier weken in het slot gegooid. Bij de voetbalclubs in Zwartewaterland is er vooral begrip. “Gezondheid gaat boven alles”, aldus voorzitter Luuk Drost van Sportclub Genemuiden.

“Wat je ziet is dat het met het aantal besmettingen niet de goede kant opgaat. Dan is het begrijpelijk dat er wordt ingegrepen. Ik hoop maar dat de maatregelen helpen. Elke dag zijn er meer besmettingen”, reageert Drost afgelopen zaterdag.

Peilstok

In eerste instantie gelden de maatregelen voor een periode van vier weken, maar er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een langere looptijd. Veel voorzitters en trainers denken dat er dit jaar helemaal geen competitiewedstrijden meer worden gespeeld. “Dat is geen gekke gedachte. Na twee weken komt de overheid met een peilstok en later weer. Als de overheid zegt dat het niet kan, dan moet je volgen. Ik heb er begrip voor, absoluut. Het aantal besmettingen moet omlaag. En ik ben blij dat de jeugd gewoon kan trainen en onderling wedstrijden kunnen spelen. Ik ben blij dat er nog gevoetbald wordt."

Wel werd er vorige week niet getraind door de senioren bij Sportclub Genemuiden. “Gezien het aantal besmettingen in Zwartewaterland waren er donderdag en zaterdag geen trainingen. En dinsdag wordt er ook niet getraind. Misschien gaan we het later deze week opstarten”, aldus Drost.

'Als de overheid zegt dat het niet kan, dan moet je volgen'

Enquête

Enkele weken geleden stelden verschillende clubs al voor om het amateurvoetbal maar dicht te gooien, omdat er geen publiek welkom was. “In de hoofdklassen is toen een enquête uitgevoerd. ‘Gewoon doorspelen’, hebben wij gezegd. Je mist de kantine en het publiek aan de kant, maar je zit op voetballen om te voetballen”, aldus Drost.

Volgens de voorzitter moet je als clubs steeds weer inspelen op nieuwe scenario’s. “We leven van week tot week. Maar we proberen positief te blijven. Je moet steeds bijsturen. Dat vergt veel van de vrijwilligers. Die moeten steeds aan de bak, maar dat gaat zonder problemen. Iedereen pakt z’n ding op. Daar kan ik echt van genieten. Er wordt snel even een mixtoernooi voor de jeugd opgezet. En het kaboutervoetbal en de Champions League gaan gewoon door. Ik krijg er energie van als ik deze kinderen zie spelen. Dan zie je waar het om gaat.”

Gestoorde figuren

DESZ-voorzitter Barend Vinke heeft ook alle begrip voor de maatregelen. Hij ergert zich aan mensen die zich niet aan de regels houden. “Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en ic-opnames loopt alleen maar op. En toch heb je van die gestoorde figuren die extreem tegen de maatregelen ingaan. Ze moesten eens weten wat het gros van de Nederlandse bevolking moet missen, niet kan doen of zich niet kan ontplooien. Er zijn rigoureuze maatregelen genomen, maar ik heb er begrip voor, hoe jammer het ook is.”

Pilot

Voorzitter Martien Wursten van Olympia '28 had nog even gehoopt dat de amateursport gevrijwaard kon blijven van de maatregelen. “Je hoopt dat je kunt blijven voetballen, maar helaas. Ik heb er geen moeite mee. Het is zoals het is, al is het wel jammer. In het begin was de boodschap somber, maar de jeugd mag blijven voetballen en onderlinge toernooitjes spelen. Senioren mogen in groepjes van vier trainen."

Deze week gaat het eerste van Olympia weer trainen. "We gaan een pilot draaien bij het eerste om te kijken of dit haalbaar is en hoeveel mensen je kwijt kunt. Als de pilot slaagt, hopen we het door te zetten bij de andere senioren. Maar het moet wel kunnen. Met z'n allen moeten we het virus eronder zien te krijgen. We moeten de kop er wel bijhouden”, aldus Wursten, die ook denkt dat de pauze langer gaat duren dan vier weken. "Het zou zo maar kunnen dat we het hele jaar niet meer gaan voetballen.”