Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ingezonden door Marinus Burgmeijer:
Zijn we bezig ons eigen nest te bevuilen?

De laatste tijd zie je op een aantal plaatsen in ons land zonneparken en windmolenparken verrijzen. Ook de gemeente Zwartewaterland heeft in de omgevingsvisie onder het thema energie opgenomen, bij te zullen dragen aan de landelijke ambitie om voor 2050 CO2 neutraal te zijn.

Voor 2030 moet er al een CO2 vermindering van 49% zijn bereikt. Vooropgesteld bijna niemand is denk ik tegen groene energie wel is het belangrijk bij de ontwikkeling van plannen eerst een gedegen studie uit te voeren. Op dit moment heeft grondeigenaar J. Roeland een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen op 10 hectare weiland. De (dierenhouder) vindt dat hij op deze manier zijn land goed kan benutten. Wanneer dit plan doorgang vindt zullen dit er mogelijk in 2022 30.000 zonnepanelen zijn.

Veel boeren en gemeentes worden benaderd door de groene zogenaamde energielobby om hun land te verkopen of beschikbaar te stellen om een zonnepark te kunnen plaatsen waarbij een hoog rendement in het vooruitzicht wordt gesteld. Financieel is dit voor de betrokkenen zeer aantrekkelijk. In de stadskoerier van 21-10 lees ik dat er gewerkt wordt aan een samenhang met de beoogde uitbreiding van tapijtfabriek VeBe.

De vraag is of de inwoners van Zwartewaterland hier wel zoveel voordeel van hebben. Aan de ene kant zijn we bezig het klimaat te redden terwijl wij aan de andere kant onze natuur aantasten. Ook geeft de bij het artikel geplaatste foto een te mooi beeld van wat er werkelijk gaat komen.

Dit plan is een grote aantasting op de natuur en woonomgeving van de inwoners van Zwartewaterland. Het groen met zijn flora en fauna zal steeds meer verdwijnen. Met de uitbreiding van de industrie is dit nu al voor een groot gedeelte het geval.

Er verrijzen grote industriƫle bedrijfsgebouwen als giga blokkendozen in het landschap en moet daar nu ook zo nodig nog een giga zonnepark bij?

Dit plan is een grote aantasting op de natuur en woonomgeving

Laten we eerst eens kijken wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen op daken te plaatsen of weegt het kosten aspect misschien zwaarder dan duurzaamheid en landschappelijk belang? Wordt het niet eens tijd om stil te staan en na te denken waar wij met onze zogenaamde vooruitgang mee bezig zijn? Moet het dan altijd maar groter en meer en ten koste van wat?

Goed rentmeesterschap is verantwoordelijkheid nemen om de aarde in goede staat door te geven aan onze kinderen en zo rekening houden met de generatie(s) na ons. Het wordt hoog tijd dat het landschap weer serieus meebepalend wordt bij het omgevingsbeleid.

Marinus Burgmeijer