Afbeelding
Stockfoto

Hasselters krijgen 150 uur werkstraf wegens vals geld

(door Robert Jansema)

ZWOLLE - Twee twintigers uit Hasselt stonden vrijdag voor de rechter in Zwolle. Daar stonden de heren terecht voor het uitgeven van valse 50 euro biljetten. “Uiteindelijk heeft het meer gekost dan dat het opleverde”, vertellen de heren die tijdens de zitting berouw tonen.

De jongens liepen vorig jaar in november tegen de lamp bij studentencafé ‘Het Vliegende Paard’ in Zwolle. Na een tweede ronde besteld te hebben, kwam een kelner er achter dat de biljetten vals waren. Daarop belde het etablissement de politie die de beide Hasselters meenam naar het bureau. Daar speelden de heren direct open kaart over hun misdaad.

N.S. en zijn kameraad J.R. kwamen op het idee om vals geld te kopen omdat één van de jongens hierover een filmpje had gezien op YouTube. “Wij wilden dat proberen en kijken of het zou werken. Mogelijk leverde het ons geld op”, vertellen de heren die via de chat-app Telegram contact hadden met hun afnemers. Deze legale app voorkomt dat chatverkeer kan worden ontmaskerd door de politie en overige derden.

Het verkrijgen van nepgeld verliep niet soepel. De eerste keer werden de Hasselters opgelicht omdat het nepgeld niet werd verstuurd.

Bij een volgende poging verliep het succesvoller voor ze. In Almere kocht het duo 100 valse biljetten van 50 euro. De neppe biljetten namen ze over voor 400 echte euro’s.

Die neppe biljetten, goed voor 5.000 euro, gaven ze uit bij Zwolse horeca. "Dat neem ik jullie extra kwalijk”, aldus de officier van justitie.

Lees verder op pagina 5.