Afbeelding

“Thank you for being late”

Haastig stap je uit de trein, op weg naar je afspraak waar je eigenlijk 30 minuten geleden al had moeten zijn. Als je binnenkomt wil je beschaamd je excuses aanbieden. Maar, dat blijkt niet nodig… “Fijn dat je te laat bent!” roept jouw gesprekspartner enthousiast. En jij? Jij blijft verward achter…

De Amerikaanse auteur Thomas Friedman (van de aarde is plat) deed het ooit. Hij gaf zijn gesprekspartner het welgemeende compliment ‘thank you for being late’. Door zijn verlate afspraak, kreeg hij opeens ruimte om over andere zaken na te denken. Het resultaat was een nieuw boek (uitgebracht in 2016) met belangrijke thema’s als technologische voortuitgang, globalisering en klimaatverandering.

Ik las dit boek de afgelopen zomervakantie met interesse, maar eerlijk gezegd ook véél te laat. Het boek leest als een trein en zet je aan het denken. Neem ik zelf de tijd om na te denken en te luisteren. Het advies uit Spreuken sla ik voor het gemak in de wind: ‘een man die luistert, zal zegevierend spreken’. Praten is eenvoudiger. ‘Ik zend dus ik besta’ is de gedachte. Zo gepiept dankzij de voortuitgang.

Toch hoeft het zo niet te gaan. De gedeeltelijke lockdown waarin we ons bevinden biedt júist kansen om te luisteren en na te denken. Natuurlijk besef ik me dat er velen zijn die andere zaken hebben om over na te denken, zoals het behouden van hun bedrijf of baan. Maar mocht het zo zijn dat de gedwongen afname van sociale activiteiten ruimte schept in je hart en hoofd. Dan wil ik je uitdagen om te luisteren. Om nieuwe keuzes te maken. Het hoeft geen boek te worden, maar wellicht een nieuw begin. Zelf dacht ik veel na over vragen als: Wat is mijn aandeel in het wereldwijde armoedevraagstuk? Hoe ga ik om met de schepping? Welke betekenis ontleen ik aan de sociale media?

Nog even terug naar Friedman en z’n boek. Aan het einde keert hij terug naar zijn geboortestreek. Hij ontdekt dat de mens het meest gebaat is bij een sterke sociale gemeenschap om de snelheid te ontlopen en na te denken. Daarin zie ik meteen kansen voor Zwartewaterland. Hoe gaan wij om met de natuur versus wonen en werken? Waar plaatsen we zonnepanelen en windmolens? Hoeveel ruimte willen we geven aan ‘de ander’ voor een thuis?

Dag sneltrein van het leven: fijn, dat je wat later komt!

Tamme Spoelstra,
Fractievoorzitter ChristenUnie