Het toekomstige bouwterrein.
Het toekomstige bouwterrein. Foto: Gerrit Slurink

Raad keurt bestemmingsplan Knarrenhof goed

(door Enrico Kolk)

HASSELT – ‘Knarren’ kunnen wellicht vanaf 2022 een woning betrekken aan het Tijlswegje. De gemeenteraad heeft donderdagavond akkoord gegeven voor het bestemmingsplan. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat de Knarrenhof er komt.

Dick Bergman, de voorzitter van de vereniging Knarrenhof, verwacht dat de bouw kan starten in de zomer van 2021. “De te verwijderen bomenrij deed nogal stof opwaaien”, zegt hij. Om de omwonenden tegemoet te komen werden de 24 insteekhavens teruggebracht naar 9 langsparkeerplaatsen. Hij zegt dat de Van der Vechtlaan hiermee het karakter van ‘groene drager’ behoudt en zelfs versterkt. “Er komt meer groen terug dan er nu aanwezig is.”

Hij roept ertoe op om ervoor te zorgen dat er niet nog meer vertraging komt. “De woningen zijn nu al 20.000 tot 30.000 euro duurder geworden door de vertraging. Er is geen planschaderegeling, dus dat kunnen we niet verhalen. Een deel van de doelgroep dreigt te moeten afhaken wanneer het plan opnieuw vertraging oploopt.”

Tjallien Roeland staat daar heel anders in. “Keer om, u neemt de verkeerde afslag”, houdt ze de raad voor. “U ademt de kunst van het weglaten”, stelt ze, als het om de inspraak van omwonenden gaat. “Het plan lag onwrikbaar op tafel, er werd gewoon gezegd ‘dit is het en Knarrenhof wil dit’. Wat wij konden doen was puur ja of nee zeggen.”

Buurtbewoner Aart van Dijk, lid van de commissie Van der Vechtlaan noemt de handreiking van Knarrenhof onvoldoende. “Er is inderdaad een aanpassing gekomen in het aantal parkeerplaatsen. Maar deze handreiking is in onze berekening maar een kleine handreiking.”

De bewonerscommissie heeft al eerder gedreigd om het bestemmingsplan aan te gaan vechten. De kritiek van de bewoners gaat vooral om het deels verdwijnen van de groenstrook langs de Van der Vechtlaan. “Op een gegeven moment moet je verjongen, dat geldt ook voor een bomenrij”, zegt ChristenUnie-raadslid Marc Ooms.

Hij roept het college op om de verbinding te blijven zoeken, ook als het een rechtsgang wordt. “Dat de omwonenden en de stichting Knarrenhof niet bij elkaar komen, vinden we jammer.”

Ondanks die ‘dissonant’ moet het bouwen doorgang vinden, vindt Roel Withaar (Gemeentebelangen). “Het gaat er niet altijd om om de kool en de geit te sparen”, zegt hij. Martijn Riezebosch van het CDA sluit zich aan. “Zo snel mogelijk aan de gang gaan.”

John Smits van de VVD is benieuwd of de locatie door de gemeente is bedacht of door de stichting Knarrenhof. Ook stelt hij dat met name zwakkeren in samenleving nooit gebruik van de Knarrenhof zullen maken.

Klaas Huisbrink (SGP) noemt het ‘mooi’ dat Hasselt zich aansluit bij het idee van de Knarrenhof. “Dat is uitgebreid met de omgeving besproken en er is geprobeerd om optimaal evenwicht tussen collectief voordeel en individueel nadeel te vinden. Jammer dat een deel van de bewoners nog steeds tegen dit plan is.”

Kira Fijn van BGZ kijkt er anders tegenaan. "Het proces krijgt wat ons betreft een onvoldoende.” De PvdA stelt bij monde van Klaas Eenkhoorn vast dat de balans tussen vertrouwen en wantrouwen is doorgeslagen naar wantrouwen. "Dat is jammer. We verwachten dat er de nodige procedures zullen volgen”, zegt hij. Wel noemt hij de Knarrenhof in principe een ‘mooi plan'.

Wethouder Harrie Rietman zegt dat de omwonenden in het vervolg van de procedure de gelegenheid krijgen om hun opvattingen te delen over hoe de beplanting bij de Knarrenhof het best gestalte kan krijgen. "Maar het zou jammer als er nu nog weer vertraging ontstaat.” De uitdaging van Ooms om de verbinding te zoeken neemt het college graag op zich, zegt Rietman. "Maar daarvoor moet de bereidheid wel van twee kanten komen.”

In antwoord op Smits legt hij uit dat de gemeente en de stichting Knarrenhof samen hebben gezocht naar een geschikte locatie. Om die locatie geschikt te kunnen maken voor de Knarrenhof, is nu het bestemmingsplan vastgesteld.