Afbeelding
Foto: Rick Proctor/Unsplash

OM wil 90.000 euro ‘hennepgeld' van Hasselter

(door Robert Jansema)

HASSELT - Ongeveer 90.000 euro illegale winst afstaan aan de Rijksoverheid en 180 uur werkstraf. Dat is de eis die de officier van justitie maandagochtend stelde tegen Dilshad E. De twintiger kocht in januari 2017 een woning aan De Elshagen waar hij tot halverwege 2018 honderden hennepplanten kweekte voor de verkoop.

Op 3 mei 2018 stond de politie op de stoep van de rijtjeswoning om een kijkje te nemen bij de man naar aanleiding van meldingen. Daar aangekomen werd een warmtemeting gehouden en bij binnenkomst werden in twee verschillende ruimtes in totaal 421 hennepplanten gevonden. De 28-jarige E. was op dat moment in de woning, maar deed een beroep op zijn recht om te zwijgen over de vondst. Maandag was hij niet aanwezig omdat hij was ‘vertrokken met onbekende bestemming.’

Door getuigenverklaringen van buurtbewoners werd tijdens de zitting bekend dat er vermoedelijk al direct na de aankoop van de woning is gestart met hennepteelt. Kort na de aankoop van de woning werd er al een dakpan van het dak gehaald voor toevoer van verse lucht in de kweekruimte. Ook hoorden buren een zacht gebrom en lag er twee winters lang bij sneeuwval geen vlokje op het dak. Bezoek van E. parkeerde altijd een paar blokken verderop en zijn familie mocht nooit naar boven omdat daar zogenaamd vrienden sliepen.

Ook stonden gezinsleden van E. raar te kijken toen hij opeens een huisje kocht in de Hanzestad. Hij was namelijk werkloos en daarom begreep men niet hoe er opeens een koopwoning op de kop werd getikt door E. Overigens waren er aanwijzingen dat hij de kwekerij, waarbij volgens Enexis drie keer is geoogst, samen met anderen had opgezet. Maar dna-materiaal en vingerafdrukken op een blikje en rookwaren resulteerden niet tot meerdere aanhoudingen. Een factuur van enkele duizenden euro’s die Enexis stuurde na het illegaal aftappen van stroom is inmiddels betaald.

Tijdens de zitting bleek dat het huis inmiddels verkocht is. De overwaarde van 2600 euro is in beslag genomen. De geschatte 90.000 euro winst wil het OM in de Nederlandse schatkist zien verdwijnen. Ook werd een werkstraf van 180 uur geëist tegen Dilshad E. Op maandag 16 november doet de rechtbank uitspraak.