Sluuspoort kleurde eerder dit jaar 'rood'.
Sluuspoort kleurde eerder dit jaar 'rood'. Foto: Wesley Nieborg

SAKZ in coronatijd: 'De situatie was in het begin heel gek. Wat zullen we doen, kast leegruimen?'

Het openbare leven kwam in maart van dit jaar nagenoeg plotsklaps tot stilstand. De Stadskoerier blikt terug op die tijd en vooruit naar de toekomst met de drie culturele verenigingen in Zwartewaterland: SCAB, SCEG en SAKZ. Vandaag deel 3: SAKZ.

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - “Het was in een keer allemaal over”, zegt penningmeester Teun Grootenhuis van SAKZ. Ook bij die groep stopten in maart alle activiteiten.

“We hadden in maart nog een aantal activiteiten staan”, vertelt Evelien Kuilder, de beheerder van Sluuspoort. “De laatste activiteiten zijn allemaal niet doorgegaan.” Grootenhuis noemt dat ‘jammer’. “Je zet activiteiten niet voor niks op stapel. Maar het moest, iedereen had er last van. De mensen vragen zich niet af waar je mee bezig bent.”

Heel gek

Voor Kuilder was de situatie in het begin ‘heel gek’. “Ik liep hier met een andere vrijwilliger rond. Toen vroegen we aan elkaar: Wat zullen we doen, een kast leegruimen? Je weet dan ook gewoon niet hoe het verder gaat.”

We hebben nu een programma met een grote kop ‘Corona’

Vooral in de beginperiode bleven de vaste mailtjes nog wel komen. “Maar later wen je er gewoon aan dat er niks meer is”, zegt Kuilder. De bibliotheek, ook gevestigd in Sluuspoort, was zelfs een tijdje dicht. “Het heeft vier maanden stilgelegen.”

Scholen

Museum Schoonewelle ging in juni weer open. “Een week na de lockdown zou er een school komen, dat was de eerste in een paar jaar tijd.” Ook dat ging van de kalender, al is er onlangs wel een school uit Genemuiden geweest. Ook de rest van de school meldde zich aan. “In totaal zijn er nu toch wel acht scholen, die plannen we in voor maart, april en mei”, zegt Kuilder.

Ook de exposities in het gebouw werden afgelast, tot op de dag van vandaag. “We hadden een expositie op stapel staan van Maarten ‘t Hart”, zegt Grootenhuis, daarna verwijzend naar de huidige wegwerkzaamheden: “Dat is geannuleerd, mede omdat bezoekers hier nu heel moeilijk kunnen komen.”

Jaarprogramma

Normaliter is er een werkgroep die een jaarprogramma maakt met activiteiten die plaatsvinden tussen oktober en april. Dit is al zo sinds de oprichting van SAKZ in 2001. Voorheen vonden die activiteiten plaats in het Kulturhus, na de bouw van Sluuspoort worden daar onder andere lezingen en workshops gehouden.

SAKZ en museum Schoonewelle werken nauw samen sinds de bouw van Sluuspoort. “Dat vond de gemeente een goed idee”, zegt Grootenhuis. “Zo konden we samen activiteiten ontplooien en dat kon geweldig vanuit dit gebouw.”

Het jaarprogramma bestaat uit films, workshops, lezingen en exposities. “Het heeft heel veel voordelen dat je de organisaties bij elkaar in het gebouw hebt”, vindt hij. “Dan gaat het razendsnel.”

De programmacommissie van SAKZ/Museum Schoonewelle stak twee maanden geleden de koppen weer bij elkaar. “Nu hebben we toch een programma in elkaar gezet, met een grote kop ‘Corona’ erboven”, zegt hij. “Het is best een leuk programma als dat door kan gaan.”

Zo zijn er onder andere sprekers en lezingen, onder voorbehoud. “Als het weer kan, dan heb je ook wat vastgelegd”, legt Kuilder uit. “Het gaat heen en weer, maar je moet wel wat regelen. Anders komt er een moment dat je mag en dan heb je niks.” De eerste lezing, over de Sovjet-Unie, vindt volgende week woensdagavond plaats.

Noodexpositie

Inmiddels is er ook weer een expositie in Sluuspoort, zij het dan een noodexpositie. Dat was overigens een van de redenen om Sluuspoort eerder dit jaar in de rode verlichting te zetten. "Dingen uit het depot zijn nu zichtbaar”, zegt Kuilder. Wel staat er een nieuwe expositie op stapel, wat een spektakel moet worden.

“Het gaat over wintergasten”, doet ze alvast uit de doeken, waarop Grootenhuis haar onderbreekt. “Wat hebben we hier nou nog voor winters?” Juist dat gaf de aanleiding, volgens Kuilder. “Het is best leuk om dan toch een gezellig winters sfeertje te maken.”

Freddy Weijs, Marinus Burgmeijer, Joke Plomp, Albert Greveling en Roel Hoeve zijn enkele namen die in de expositie opduiken. “Er zijn leuke ideeën”, denkt Kuilder.

Winterfair

Mogelijk kan de expositie het niet doorgaan van de winterfair een beetje vervangen. “Het houden van een winterfair lukt nu niet”, verwijst Kuilder naar de coronamaatregelen. “We zitten er nu over te denken om iets in de lente te doen.”

In de tussentijd blijft SAKZ/Museum Schoonewelle op zoek naar verjonging. “Ik ben 77 jaar”, zegt Grootenhuis, die al in 1970 in het bestuur van het museum kwam. Met Kuilder staat er in Sluuspoort in ieder geval al een jonge kracht aan het roer.