Vuurwerk

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - “We weten dat een deel van het vuurwerk wordt verhandeld via online kanalen”, zegt de politie over de vuurwerkvondsten die de afgelopen tijd gedaan werden in Genemuiden en Zwartsluis.

Politieagenten voerden vorige week een verkeerscontrole uit in Zwartsluis en zagen in de auto van een 35-jarige bestuurder uit Meppel een tweetal dozen liggen waarin volgens opschrift zwaar vuurwerk zat. Na onderzoek bleek er in de dozen een grote hoeveelheid nitraten en cobra’s te zitten. Het vuurwerk is in beslag genomen en de bestuurder krijgt een proces verbaal.

Vorig week dinsdag werden in het plantsoen in Genemuiden twee jongens van 15 en 16 jaar oud gesnapt, die vuurwerk aan het afsteken waren. Wat er nog over was, is in beslag genomen. “Helaas wordt er veel vuurwerk afgestoken. Dit geeft veel overlast en schade”, zegt wijkagent Jochem Schreurs.

De politie doet onderzoek naar beide vondsten. “Op dit moment hebben we geen duidelijk beeld over de oorsprong van het vuurwerk”, zegt een woordvoerder. Het is wel bekend dat het vuurwerk verhandeld wordt op online kanalen. “We investeren daar ook op, maar we kunnen natuurlijk niet alles zien en in de gaten houden. Tips zijn dan ook altijd welkom.”

Het vuurwerk dat in beslag is genomen wordt opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf en vervolgens vernietigd.

Coronaregels

ZWARTEWATERLAND – “Er is echt wat aan de hand, met name in Genemuiden”, zegt burgemeester Eddy Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM. Hij krijgt meldingen dat mensen in Genemuiden zich niet aan de regels houden.

“Mensen moeten beseffen dat als ze positief getest worden en zich redelijk voelen, het er ook om gaat wat zij kunnen aanrichten bij anderen. Het vrij blijven rondlopen met een besmettelijke ziekte vind ik ernstig.”

Over het algemeen houden mensen zich goed aan de regels, zegt Bilder. “Er zijn mensen die de situatie ernstig nemen en zich er ook naar gedragen. Maar er is ook een groep die zich er niet veel aan gelegen laten liggen en doet wat ze zelf willen.” Volgens Bilder hoeven er niet zozeer extra maatregelen genomen te worden. “Het is van belang dat we ons gaan houden aan de geldende maatregelen.”

Over Sint-Maarten en de Foekepotterij in Hasselt zegt de burgervader dat ‘er wel wat kan’. “In kleine groepjes kunnen kinderen wel langs de deuren, dat zijn dan groepjes van maximaal vier. En ze moeten afstand houden tot de mensen waar ze aanbellen.”

Prijswinnaars

GENEMUIDEN - Bij Galerie De Diek zijn 42 kleurplaten ingeleverd.

De winnaars van de kleurplaatwedstrijd zijn geworden: Giovanni Smit (6 jaar), Hanna van Raalte (9 jaar) en Ellisha 't Lam (ook 9 jaar). Alle prijswinnaars komen uit Genemuiden Zij hebben de prijzen inmiddels in ontvangst genomen.