Afbeelding
Stockfoto

Vijf ton aan subsidie

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – De gemeente keerde dit jaar ruim een half miljoen euro uit aan subsidies. Het totaalbedrag is, om precies te zijn, 500.687 euro. Deze subsidies werden verleend op basis van de Algemene subsidieverordening Zwartewaterland. Waar het geld naartoe ging, heeft het college uitgesplitst in een brief aan de gemeenteraad.

De grootste afnemer van subsidie is de bibliotheek. Die kreeg 421.500 euro, een basissubsidie. Muziekcentrum Zwartewaterland volgt met een flink lager bedrag: 7.843 euro. Daarnaast kregen nog drie muziekverenigingen een subsidie. Christelijk Fanfarekorps Irene kreeg 5.489 euro, Hasselts Fanfare 4.810 euro en ‘Voorwaarts’ heeft 4.580 euro in ontvangst genomen.

De drie culturele verenigingen, SCAB, SCEG en SAKZ kregen ieder een gelijk bedrag van 1.569 euro. Hetzelfde principe geldt voor de Oranjeverenigingen in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. Aan hen werd een subsidie van 1.307 euro per vereniging verleend.

Vier historische verenigingen kregen een gelijk bedrag. Dat werd uitgekeerd aan de Historische verenigingen in Hasselt en Zwartsluis, de stichting Vrienden van Oud-Genemuiden en de stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland.

Daarnaast heeft de gemeente een fonds voor eenmalige culturele activiteiten ingesteld, met 15.000 euro in de pot. Slechts één evenement kreeg subsidie in 2020. Voor de Sleepbootdagen (die overigens niet doorgingen) werd een bedrag van 4.183 euro uitgekeerd.

Het Tapijtmuseum kreeg 6.275 euro, net als de stichting Schoonewelle. Het Oude Stoomgemaal en Korenmolen de Zwaluw kregen allebei 4.706 euro. Tenslotte werd er ook nog een subsidie uitgekeerd aan de Zwartsluizer Botter ZS13. Die kreeg 1.464 euro.

Zonder de bibliotheken is er in totaal 79.187 euro aan subsidie uitgekeerd.