Afbeelding

Grote schoonmaak

Opruimen, klussen, schoonmaken. Veel mensen hebben de Coronatijd en het gedwongen thuis zitten aangegrepen om weer eens de bezem door het huis te halen. Zo ook mijn ouders. Op een zondagse koffievisite toverde mijn moeder het partijprogramma van de WPP (wereld politieke partij) tevoorschijn. Weet je nog? En ja, ik kon me nog wel herinneren dat ik zo rond mijn 8ste zelf een politieke partij had opgericht. Kennelijk zat het er al jong in.

Het programma bleek overigens nog verrassend actueel. Oorlog, armoede, werkloosheid, zwembaden, hondenpoep, minder vlees eten, overgewicht… Deze column is te klein voor het hele programma, dus ik licht er één punt even uit: Eén van de eerste activiteiten die in onze gemeente in maart uitgesteld werd vanwege de corona pandemie was de grote zwerfvuil-opruimactie. Deze officiële actie is inmiddels gepland voor maart 2021 en ik hoop dat het tegen die tijd mogelijk is om deze met nog meer inzet dan dit jaar door te laten gaan.

Maar, tot die tijd hoeven we niet stil te zitten. Gelukkig mogen we nog altijd naar buiten voor een wandeling. Met al die prachtige herfstkleuren is dat echt genieten. Nu het gezelschap waarmee u naar buiten mag kleiner is, bent u wellicht op zoek naar een andere afleiding. Als u nu op uw wandeling een klein afvalzakje mee neemt en – een deel van – het zwerfvuil dat u onderweg tegenkomt mee naar huis neemt? Vele kleine beetjes maken een grote en samen maken we dan onze gemeente nog veel mooier en schoner. Wat ik destijds nog niet wist, was dat een nieuwe bedreiging voor de natuur zwervende mondkapjes zouden worden. Was ik nu nog 8 jaar geweest, dan had ik het vast in mijn programma opgenomen: “laat uw mondkapjes niet slingeren in de natuur, dit is slecht voor mens en dier”.
Ik wens u vele mooie wandelingen toe, een opgeruimde geest en de schoonste omgeving en natuur van Nederland.

Astrid Dijkstra, fractievoorzitter PvdA