Afbeelding
Beeld: Tingey Injury Law Firm via Unsplash

Werkloze wapenbezitter krijgt taakstraf: 'Kan hij wennen'

(door Robert Jansema)

HASSELT - Een 18-jarige Hasselter kreeg vrijdagochtend een taakstraf opgelegd van 120 uur voor illegaal wapenbezit, poging tot afpersing en het bezitten van valse briefjes van 50 euro.

J.B. was in een conflict verwikkeld geraakt met een man over geld. Het slachtoffer had B. geholpen met een oplichtingspraktijk door zijn bankrekening hiervoor beschikbaar te stellen. Echter had het slachtoffer, die een percentage van het overgemaakte bedrag mocht houden, spijt van zijn daad.

De persoon die het geld had overgeboekt had namelijk verwacht dat hij of zij een telefoon opgestuurd zou krijgen. De jongeman die hiervoor zijn bankrekening beschikbaar stelde wilde daar niets mee te maken hebben en boekte het geld om die reden terug.

B. was daarvan niet gediend. Hij wilde in januari van dit jaar dat de jongeman hem alsnog honderden euro’s zou betalen. Het slachtoffer kreeg daarop via zijn telefoon een foto toegestuurd van B. met een gaspistool en ontving dreigende berichten. Toen de politie een inval deed op de slaapkamer van de 18-jarige vonden ze op zijn kamer vals geld. Onder zijn hoofdkussen lag een pistool verstopt.

De Hasselter zelf was vanwege coronaklachten niet aanwezig. De officier van justitie vond dat zowel wapenbezit, afpersing als bezit van vals geld bewezen konden worden. Daar stak de advocaat een stokje voor.

Volgens de verdediger had iemand anders berichtjes gestuurd met de telefoon van B. waardoor de Hasselter daarvoor niet veroordeeld zou moeten worden.

De rechter begon te twijfelen en liet het bij een poging tot afpersing. Bezit van een pistool en vals geld kon volgens de rechter wel bewezen worden.

Gezien de omstandigheden van de jongeman werd na een rapport van de reclassering duidelijk dat hij gestimuleerd moet worden om zijn leven weer op de rit te krijgen. Een fikse celstraf, die normaal gesproken bij dit soort zaken wordt opgelegd, vonden de rechter en officier dan ook niet noodzakelijk.

“Al zou ik daar geen enkele moeite mee hebben”, vertelde de rechter die meeging in de eis van de officier. “Met 120 uur taakstraf kan hij mooi wennen aan dagbesteding”, zei de rechter, doelend op het feit dat B. werkloos thuis zit.

Als de Hasselter binnen twee jaar weer de mist in gaat met dit soort kortzichtige acties, dan moet hij wel drie maanden het afgesloten rijkshotel in.