Advies: kijk ook naar andere locaties voor de uitbreiding van Zevenhont

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De gemeente zou ook moeten kijken naar andere locaties voor uitbreiding van het industrieterrein Zevenhont in Genemuiden. Dat oordeelt de commissie voor de milieueffectrapportage in een advies, dat ter voorbereiding op het milieueffectrapport (MER), een onderzoek, is geschreven.

Zo’n rapport maakt onderdeel uit van de planvorming en moet in de komende tijd uitgewerkt worden. Door de gemeente was aan de commissie gevraagd om een advies af te geven over de inhoud van dat rapport. De gemeente heeft dat vrijwillig gedaan. “We hebben besloten om al in dit stadium om advies te vragen omdat wij dit onderzoek zo zorgvuldig mogelijk willen uitvoeren.”

De commissie vindt dat het MER in meer detail in moet gaan op de actuele en toekomstige behoefte aan meer bedrijfsruimte in het algemeen en meer ruimte voor de tapijtindustrie in het bijzonder. Het is, volgens de commissie, niet meteen logisch dat de geplande uitbreidingen van Zevenhont juist op de voorgestelde plek komen (zie De Stadskoerier van vorige week). Daarom moet het MER onderbouwen waarom die behoefte niet of niet optimaal kan worden ingevuld op de beschikbare andere terreinen in de regio.

“Het MER moet dus ook ingaan op (de geschiktheid van) andere oplossingen”, adviseert de commissie. “Laat bijvoorbeeld zien in hoeverre op andere locaties wel of geen synergievoordelen te behalen zijn.” Dat is ook nodig, volgens de commissie. Niet alleen omdat de polder Mastenbroek een grote landschappelijke waarde heeft, maar ook omdat de natuur in het plangebied kwetsbaar is. De ontwikkeling van Zevenhont in oostelijke richting is voor het laatst in 2013 afgewogen, schrijft de commissie. “En de provincie heeft in haar aanwijzing de uitbreiding niet afgewogen.”

Enerzijds is de gemeente niet verrast door dit advies, reageert wethouder Harrie Rietman. “Anderzijds ziet de gemeente gegronde redenen waarom zij er voor gekozen heeft bepaalde alternatieve locaties niet te onderzoeken.” De gemeente heeft de andere locaties al in een eerder stadium onderzocht en die zijn om verschillende redenen uiteindelijk afgevallen.

De gemeente neemt het advies van de commissie echter wel ter harte en gaat nu heroverwegen in hoeverre bepaalde alternatieve locaties toch nog zullen worden onderzocht. Ook is de behoefte aan uitbreiding volgens gemeente én provincie zowel kwalitatief als kwantitatief genoeg onderbouwd. “Maar wanneer dit naar het oordeel van de commissie onvoldoende is onderbouwd, zal de gemeente dit uiteraard serieus oppakken.”

De gemeente is zich er terdege van bewust dat er sprake is van kwetsbaar gebied, zegt Rietman. “Dat is ook de reden waarom de commissie MER al in dit stadium is ingeschakeld en ook de onderzoeken in het MER zich hierop zullen richten.”

Lees verder op pagina 11.