Deze foto werd gemaakt tijdens een bruiloft in coronatijd.
Deze foto werd gemaakt tijdens een bruiloft in coronatijd. Foto: Hanna Wursten

Corona is aanwezig, ook (of vooral) bij bruiloften

(door Enrico Kolk)

HASSELT – “Als ik met foto’s een verhaal kan vertellen, dan is het voor mij geslaagd”, zegt fotografe Hanna Wursten uit Hasselt. Zo fotografeerde de afgelopen tijd bij verschillende bruiloften. Bij één daarvan was corona overduidelijk aanwezig.

Vanwege corona konden een zwager en zus, die in quarantaine zaten, niet aanwezig zijn op die bruiloft. “Uiteraard zijn we daar wel even langs geweest en zo kon het bruidspaar hen toch even zien op de dag zelf. Dit moment was zo emotioneel en zo voelbaar”, vertelt ze.

“Tijdens het maken van deze foto, waarbij we langsgingen zodat ze toch even konden laten zien hoe prachtig ze eruit zagen, pinkte ik een traantje achter mijn camera weg. En ik dacht alleen maar: stomme corona.”

De foto laat zien wat corona op dat moment doet, vindt ze. “En wat een emotie het geeft. Door de weerspiegeling in het raam lijken ze toch verbonden met elkaar. Het kindje staat precies zo, dat het lijkt alsof hij bij de bruid op de arm zit.”

Dat de coronamaatregelen hard ingrijpen, moge duidelijk zijn. Dat is niet in het minst het geval bij bruiloften, die in heel veel gevallen op de schop moesten. “De bruiloften zijn nu echt een ander verhaal”, merkt Wursten op. “En deze is daarvoor wel tekenend.”

Dit is echt de foto van het jaar

Bij de bruiloften in het afgelopen half jaar was het zowel spannend voor haar als voor het bruidspaar. “Je hebt die dag gepland, maar je weet niet of het door kan gaan. Je weet niet of er nieuwe maatregelen komen en of je corona krijgt.”

Wursten was daarom zelf ook erg voorzichtig. “Iedereen die maar een beetje verkouden was, hield ik buiten de deur. Ik wil geen dag van tevoren af moeten zeggen.” Op de huwelijksdagen zelf lag dat toch anders. “Ik merk dat de bruidsparen dat op de dag zelf van zich af kunnen zetten. Ze gaan er dan toch voor dat het een fantastische dag wordt.”

Desalniettemin is alles anders. “Zodra er corona speelt in familie, dan is dat wel even extra emotioneel. En je kunt natuurlijk bepaalde mensen niet uitnodigen omdat je aan een maximum zit. Dat kleinschalige maakt het ook wel intiem. Je hebt de mensen om je heen die je het meest dierbaar zijn.”

Ze vindt die bruiloften als fotografe wel extra speciaal. “Je bent nog meer betrokken en onderdeel van de bruiloft dan je anders zou zijn. Je hoort bij die kleine groep die er wel bij kan en mag zijn. Ik doe altijd mijn best, maar bij zoiets doe je misschien nog wel harder je best.”

Wursten denkt dat de herinnering nog dierbaarder wordt door de foto’s. “Dan spreken de beelden toch wel meer. Je kunt de mensen dan iets extra’s meegeven.” Dat bleek ook bij deze foto. “Het bruidspaar vond het een fantastisch mooie foto. Voor mij was ‘ie heel sprekend, maar voor het bruidspaar ook.”

De fotografe plaatste de foto op sociale media en kreeg daarop heel veel reacties. “Toen de bruid de reacties bij de foto las, kreeg ze weer tranen in haar ogen. Deze foto zegt zoveel. Het is heel speciaal dat je dan als fotograaf zo’n foto kunt maken.”

Voor haar was het najaar ‘onwijs druk’. “Ik fotografeer ongeveer vijftien bruiloften per jaar, dus gemiddeld een per maand. Dit jaar had ik het goed verdeeld. Alleen door corona werd dat anders, het grootste deel werd verzet naar het najaar.”

De afgelopen weken waren daarom enorm druk, met soms twee bruiloften per week. “En je wilt wel het maximale eruit halen”, lacht Wursten, die elke bruiloft in een eigen stijl fotografeert. “Ik vind een 'klik' met het bruidspaar heel belangrijk. Ik kom heel dichtbij en dat moet goed voelen, zo kan ik de mooiste beelden maken. Ik heb veel contact met bruidsparen voorafgaand aan een bruiloft zodat ik op de bruiloft zelf goed pas tussen de daggasten. Zo kan ik onopgemerkt de mooiste foto's maken. “

Wursten merkt overigens dat bruidsparen verschillend omgaan met het verzetten van hun bruiloft. “Ik heb bruidsparen gehad die het feest naar volgend jaar verzet hebben en dan de volledige dag vieren”, vertelt ze. “Maar het ligt ook verschillend. Als stelletjes al samenwonend zijn, dan vinden ze soms het heel niet erg om de bruiloft te verzetten naar volgend jaar. Maar De meeste stelletjes zijn er helemaal klaar voor, alles is voorbereid, het huis is klaar. Dan wil je ook samen verder en niet nog een jaar wachten.”

Ondanks de coronamaatregelen zijn er volgens Wursten genoeg mensen getrouwd dit jaar. “Ik hoor ook van collega’s die het voor de tweede keer allemaal moeten verzetten. Misschien is het ook wel meer iets van deze regio, dat het allemaal doorgaat.”

Wursten kreeg veel persoonlijke berichtjes naar aanleiding van de foto. “Een van die reacties was: Dit is echt de foto van het jaar. En dat is het wat mij betreft ook.”