Afbeelding
Foto: Patrick Kool via Unsplash

Man in ondergoed redt buurvrouw uit handen van buurman

(door Robert Jansema)

ZWARTSLUIS - Een 63-jarige man uit Zwartsluis, die al 94 dagen in voorarrest zat, blijft tot na Oud en Nieuw in de cel. Hij wordt verdacht van vernieling, bedreiging en mishandeling.

De problemen met de geboren Groninger begonnen afgelopen zomer. Tijdens een rit ondervond een taxichauffeur problemen met de betaling van zijn passagier. Gedurende de zitting op woensdagochtend 11 november bleek dat de man uit Zwartsluis spatschermen in de taxi had vernield en gedreigd had binnen een seconde de nek van de chauffeur te breken. Toen twee politie-agentes ter plaatse waren, pakte hij de wapenstok af en gaf de beschonken Sluziger een klap tegen het hoofd van de agente. Daarop kreeg de man een lading pepperspray in z’n gezicht gespoten.

Zelf was de man zich van geen kwaad bewust tijdens de zitting. “Ik haalde een doosje sigaren en toen ik terugkwam van het pompstation kreeg ik een lading pepperspray in m’n gezicht. Ik heb op geen enkele wijze geweld gebruikt”, vertelde verdachte Simon S..

De man zat vanwege die mishandelingen een poosje in de cel. Toen hij naar eigen zeggen 120 kilometer is teruggelopen naar zijn woning in Zwartsluis wilde zijn vrouw hem niet naar binnen laten. Daarop ging hij volgens de officier van justitie zijn vrouw te lijf door haar hardhandig aan te pakken. Iemand uit de straat schrok van het voorval en klom in zijn ondergoed over de schutting om zijn buurtgenote uit de handen van haar huidige ex te helpen.
De zitting werd echter nog niet inhoudelijk behandeld. De reclassering had nog geen tijd gehad om een rapport op te maken van meneer S.. Daarbij kwam dat niet alle belangstellenden aanwezig konden zijn omdat de rechtszaal coronatechnisch niet groot genoeg was om iedereen een plek te bieden.

Verdere behandeling

In de eerste week van januari zal de zaak in een grotere zaal verder behandeld worden bij de meervoudige kamer. Dan verwacht de rechter dat het rapport van de reclassering klaar is, zodat dit meegewogen kan worden in een mogelijke straf.

De advocaat van S. wilde dat de verdachte tot die tijd op vrije voeten de zitting af mocht wachten. Dat gaat echter niet gebeuren. Uit een rapport van een psycholoog bleek dat S. mogelijk opnieuw de fout in gaat als hij onbehandeld op vrije voeten wordt gesteld.

De verdachte zelf is niet blij met langere hechtenis: “De cel is een behoorlijke beproeving. Deze ervaring had ik graag aan mij voorbij laten gaan.”