Nieuw verkeerscirculatieplan moet centrum van Hasselt gaan ontlasten

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Het verkeerscirculatieplan van Hasselt kent een lange adem. “Pijnlijk”, noemde CDA-raadslid Rudi van Zandwijk het vorig jaar. De gemeenteraad besloot op 6 juni 2019 om het plan terug te sturen naar de tekentafel. Volgende week donderdag staat er een vernieuwd plan op de agenda.

Raadslid Klaas Eenkhoorn (PvdA) was destijds nog scherper en noemde het besluit een ‘brevet van onvermogen’ voor toenmalig verantwoordelijk wethouder Albert Coster. Doorn in zijn oog was destijds vooral een paal onder de Zwartewaterbrug. “Een soort totempaal. Je kunt het centrum wel inrijden, maar komt er nooit weer uit met een vrachtwagen.”

Nu, ruim anderhalf jaar later, komt het college met een nieuw verkeerscirculatieplan. De destijds gewraakte term ‘auto te gast’ komt daarin terug en moet gaan gelden in de Hoogstraat. Toentertijd was de juridische status van dat concept niet duidelijk. Zo was er niet omschreven wat de maximale toegestane snelheid dan zou zijn.

Nu zijn er, schrijft de gemeente, veel positieve reacties over het inrichten van het deel van Hoogstraat tussen de Raamstraat en het Burgemeester Royerplein als ‘auto te gast’. “Met het voorstel hebben we een goede afweging gemaakt tussen de wensen van inwoners, van de raad en van het Stadsteam”, zegt wethouder Harrie Rietman.

Dat het verkeerscirculatieplan nu aan de late kant is, mag duidelijk zijn. De aanpassing van de N331, en met name het verdwijnen van een directe aansluiting van de Hoogstraat op de hoofdrijbaan van de N331, was voor de gemeente vorig jaar een belangrijke reden voor het optimaliseren van de verkeersstructuur in de binnenstad.

“In eerste instantie was het de intentie het verkeerscirculatieplan voor de kern van Hasselt in juni 2017 vast te stellen, maar vanwege de ontwikkelingen rondom Bodewes, de discussies die daar speelden en het feit dat er bij Bodewes een mogelijkheid voor een parallelweg ontstond die gevolgen kan hebben voor de verkeerscirculatie rond en door Hasselt is vaststelling naar een later moment verschoven”, legde de gemeente toen uit.

De aanpassing van de N331 is al langere tijd een feit. Ook de gebouwen van voormalige scheepswerf Bodewes zijn inmiddels gesloopt. Nu de ‘paaltjes’ van de bussluis opnieuw niet werken, maken verschillende mensen van die gelegenheid gebruik om alsnog vanaf de hoofdrijbaan Hasselt binnen te rijden. “Levensgevaarlijk”, noemde raadslid Kira Fijn dat in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. De gemeente heeft het inmiddels gemeld bij de provincie, de eigenaar van de 'paaltjes'.

Een andere paal lijkt verdwenen uit het plan: de ‘totempaal’ onder de Zwartewaterbrug. Er komt een nieuwe afslag aan de rotonde bij Zieleman. Daaraan wordt een parallelweg aangelegd naar de Molenwaard, de jachthaven en de toekomstige nieuwbouw op het Bodewesterrein. Onder de Zwartewaterbrug sluit die aan op de Van Nahuysweg, niet gehinderd door een paal.

De weg is bedoeld om het centrum bereikbaar te houden. "Ook komt er een extra ontsluiting naar het historische centrum. Campers en boottrailers hoeven dan niet meer door het historische centrum”, licht wethouder Harrie Rietman de plannen toe. Die mógen daar dan wellicht ook niet meer door. Het college stelt eenrichtingsverkeer voor in de Hoogstraat. De gemeenteraad is nu aan zet.