Nieuwe cultuurnota

ZWARTEWATERLAND - De gemeente Zwartewaterland wil tot 2024 160.000 euro extra uittrekken voor cultuur. Dat staat in de nieuwe cultuurnota.

Het gemeentebestuur benoemt vier speerpunten in de nota: vrijwilligers, cultuureducatie, bibliotheken en erfgoed en evenementen. Naar cultuureducatie gaat jaarlijks 10.000 euro, voor deelname aan het Jeugdcultuurfonds komt er ook 10.000 euro en om de bijdragen aan de muziekverenigingen te harmoniseren is 5.000 euro beschikbaar.

Ook de bibliotheek legt zich toe op cultuureducatie, maar dan binnen het onderwijs. Daarnaast bestrijdt de bibliotheek laaggeletterdheid en zij ondersteunt bij digitale hulpvragen. De verschillende vestigingen worden nog meer de ‘huiskamer van Zwartewaterland’, als advies-, ontmoetings- en informatiepunt voor alle inwoners.

Cultuurhistorie en (im)materieel erfgoed blijven volgens het college belangrijke pijlers van de lokale identiteit en diversiteit in Zwartewaterland.

Daarnaast zet de gemeente in op vrijwilligers. "Vrijwilligers zijn ons sociale kapitaal. Zij zijn onmisbaar in het culturele leven in Zwartewaterland. Daarom willen wij hen stimuleren. Bijvoorbeeld door cultureel ondernemerschap en kleine eenmalige initiatieven te ondersteunen, maar ook door samenwerking te bevorderen. Zo kunnen interessante kruisbestuivingen ontstaan.”

Op 26 november buigt de raad zich over de nieuwe cultuurnota.