Afbeelding

SAMEN!

Net als in elke gemeente hebben we ook in Zwartewaterland regelmatig nieuwe ontwikkelingen. Ideeën, plannen, projecten. Denk aan bijv. het Knarrenhof, uitbreidingen Zevenhont, Overwaters, de Molenwaard, het plaatsen van windmolens, de herbestemming van Bodewes of het herinrichten van een centrum.

Hoe groter deze zaken zijn, des te meer ze invloed op hun omgeving (lees u) hebben. Want elk idee, plan of project heeft een omgeving. Een omgeving die op een bepaalde manier is ingericht, en bovenal; daar waar u woont.

Afhankelijk van het idee, plan of project zal de omgeving, en dus u, meer of minder gaan merken van de veranderingen. Van belang is echter om in een zo vroeg mogelijk stadium de omgeving en u als bewoner te betrekken om te zorgen voor een breed gedragen plan. Want een breed gedragen plan maakt de uitvoering makkelijker! Wat we echter nu nog te vaak zien, zijn plannen die ons als gemeenteraad bereiken, waarin op enkele details na, alles al in beton is gegoten en vaststaat.

En vaak, wanneer van de gemeenteraad een besluit wordt verwacht, moet op dat moment nog gesproken worden met de omgeving. Dit leidt in veel gevallen tot onvrede. En deze onvrede is (gelukkig) ook steeds makkelijker te uiten en kenbaar te maken aan medeburgers, overheid, politiek en pers. En we kennen het spreekwoord “vertrouwen komt te voet komt en gaat te paard”. Dus herstellen van het vertrouwen in het plan, de verstoorde relatie en in de (gemeentelijke) overheid kost ongelooflijk veel tijd en moeite.

Wij als BGZ zijn van mening dat dit anders moet en kan. Veel ideeën, plannen en projecten zijn goed uit te voeren. Juist ook met expertise en voldoende draagvlak vanuit de directe omgeving. Dit kan als we samen vroegtijdige betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden realiseren. Deze betrokkenheid serieus nemen en ook bereid zijn de plannen serieus te willen herzien. Dát, ge-SAMEN-lijk iets aanpakken, zorgt voor minder bezwaren, minder lange procedures met minder verspilling van (uw) belastinggeld en bovenal voor u een leefbaardere woonomgeving.

Eelko Felix
Kira Fijn
Bastiaan Tamminga