Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Kaarsen ter nagedachtenis aan hen die dit jaar overleden zijn in Hasselt

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Zo’n zeventig mensen staken zondag een kaars aan in de Ichthuskerk. Vijftien mensen deden dat in De Baak, ter nagedachtenis aan de overledenen. Dat vond plaats in het kader van Eeuwigheidszondag, ook wel Voleindingszondag genoemd.

“We noemen dan altijd de namen van de overledenen”, zegt predikant Henk van Veldhuizen. Ook wordt er dan een kaars aangestoken. Dit keer werd dat verspreid over vier diensten, twee in de beide kerken. “Daarin zijn 21 namen genoemd”, vertelt Van Veldhuizen. “De families van de overledenen waren in beperkte mate in die diensten uitgenodigd.”

Daarnaast was er, buiten de diensten om, de ruimte om zelf een kaars aan te steken. Die mogelijkheid werd opengesteld voor alle Hasselters.

In De Baak werd dat minder gedaan dan in de Ichthuskerk. Maar dat is volgens de predikant verklaarbaar. “Dat heeft te maken met het feit dat die traditie in De Baak nog niet bestond.”

Er bestaan binnen de beide kerken verschillende tradities. “En die proberen we nu samen te voegen.” De kerken werden in het voorjaar getroffen door corona. “We hadden nu meer overlijdens dan anders", zegt de predikant daarover.

Toch overheerste dat niet de dienst. "Bij het gros van hen die aan corona overleden, was er sprake van onderliggend lijden”, zegt Van Veldhuizen. "Zij zouden ook zonder corona zijn overleden, alleen dan wellicht wat later."

Hij stond tijdens de diensten dan ook niet al te veel stil bij het virus. “Het overlijden is breder dan alleen corona. Alleen daarbij stilstaan, dat zou geen recht doen aan de andere mensen die zijn overleden."

Verschillende kerken noemen op Eeuwigheidszondag, de laatste zondag voor de adventsperiode begint, de namen van de mensen die in het afgelopen jaar overleden zijn. Er zijn ook kerken die dat op oudejaarsdag doen. Aanstaande zondag is de eerste adventszondag. Daarmee begint het nieuwe kerkelijke jaar.