College: twee hectare zonnepark aanleggen voor Om de Weede

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Het college wil een kleinschalig zonneveld van twee hectare voor Hasselt Om de Weede aanleggen. Een brief, over het energieneutraal bouwen in de jongste wijk van Hasselt, staat donderdag op de raadsagenda.

“Uitgaande van energieneutrale woningen in fase 1B, is 0,9 hectare zonnepark benodigd”, schrijft het college. “Een ideale maat voor een kleinschalig zonnepark is 2 hectare. Er is daarom onderzocht hoeveel zonnepark er benodigd zou zijn om ook fase 1A en de Weede Hoven te kunnen voorzien van duurzame energie.”

Haalbaar

Volgens de gemeente is zo’n zonnepark economisch haalbaar. “Een dergelijk zonnepark kan worden aangesloten op de ringleiding van het elektriciteitsnet. Hiermee kan circa 2.000.000 kWh/jaar worden opgewekt. Naast energie-opwek voor fase 1B, kan hiermee ook worden voorzien in een deel van de aanvullende energie-opgave in fase 1A en/of de Weede Hoven.”

Het is nog niet bekend waar het zonneveld moet komen en wie de verantwoordelijkheid voor de aanleg op zich neemt. “Als het zonneveld door een lokale energiecoöperatie wordt ontwikkeld, kunnen bewoners zelf participeren in het zonneveld”, merkt het college op. De locatie voor het zonneveld wordt meegenomen bij het beleidsplan voor zonnevelden. Dat is momenteel in ontwikkeling.

Energieneutrale woonwijk

Niet alleen de woningen worden energieneutraal, de gemeente wil de woonwijk geheel energieneutraal ontwikkelen, dus ook de openbare verlichting en rioolgemalen. Om dat te bewerkstelligen, moet ook dit energieverbruik duurzaam en lokaal opgewekt worden.

Ook houdt de gemeente rekening met een stijging van het aantal elektrische auto's. De energie daarvoor kan eveneens van het zonnepark komen.