De plek van het toekomstige appartementencomplex
De plek van het toekomstige appartementencomplex Foto: Enrico Kolk

Tag-West: 294 woningen in de komende acht jaar

(vervolg van de voorpagina)

De nog uit te geven kavels waren dusdanig groot, dat de gemeente daar een stokje voor stak. “We hebben gezegd: er staan tientallen mensen op wachtlijsten voor woningen, het uitdelen van grote kavels gaan we niet doen.”

Gevolg is dat er minder vrijstaande woningen komen, en meer rij- en hoekwoningen. “We krijgen nu 26 woningen waar er eerst 16 zouden komen. Zo krijgen we meer woningen en ook meer de woningen die we willen hebben.”

Dat alles ging in goed overleg met de ontwikkelaar. Die gaat ook een appartementencomplex bouwen waarin 17 appartementen gevestigd worden. Dat kreeg de naam ‘de Wester’ mee. De verkoop is al van start en verloopt volgens makelaar Bonthuis-Vaartjes ‘succesvol’.

Daarnaast komen er aan de Terpkamer nog zes rij- en hoekwoningen, zes twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaand huis. Als extra komt er nog een reguliere woonstraat, waar dertien rij- en hoekwoningen komen, acht twee-onder-een-kapwoningen en vijf vrijstaande huizen. Die straat zou oorspronkelijk bestaan uit uit acht vrijstaande en acht twee-onder-een-kapwoningen.

Als dat allemaal gebouwd is, kan de tweede fase van start gaan. En dat gaat beter dan de eerste fase, voorspelt Rietman. “We maken geen deelplannen maar één bestemmingsplan voor de gehele tweede fase." Die moet in één keer inzichtelijk maken wat er gaat gebeuren. “Zo staat bijvoorbeeld op de plankaart welke woningtypen en aantallen worden gebouwd én op welke plekken deze worden gebouwd”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De voorbereidingen zijn al in gang gezet, inmiddels worden er onderzoeken uitgevoerd en/of geactualiseerd. Ontwikkelaar Heutink gaat het bestemmingsplan opstellen. De verwachting is dat het plan in de tweede helft van 2021 in de gemeenteraad besproken en vastgesteld wordt.

Het plan moet bestaan uit 122 rij- en hoekwoningen, 80 twee-onder-een-kapwoningen en 36 vrijstaande panden. Voor die ontwikkeling zijn er in het gemeentehuis vier verschillende scenario’s uitgewerkt.

In de snelste mogelijkheid worden er 47 woningen per jaar gebouwd. Het tweede scenario gaat uit van dertig, het derde van twintig. In het meest ongunstige geval worden er per jaar slechts tien woningen opgeleverd. Dit wordt alleen verwacht door negatieve externe factoren, vergelijkbaar met de stikstofproblematiek of de uitbraak van het coronavirus.

De gemeente gaat ervan uit dat er tenminste dertig woningen per jaar worden gebouwd, gelet op de huidige woonbehoefte. Omdat er verwacht wordt dat er zo’n 238 woningen in de tweede fase gebouwd worden, zou de ontwikkeling van Tag-West zo rond 2030 afgerond kunnen zijn.

Zekerheden zijn er echter allerminst. “Toen de plannen voor Tag-West werden gemaakt, was het de bedoeling om de gehele woonwijk binnen 10 jaar te realiseren”, schrijft het college. De wereldwijde crisis had grote gevolgen voor de woningmarkt en dat bleek ook op Tag-West.

In de komende jaren zal moeten blijken hoe de wijk groeit. “Als er gigantisch veel vraag is, dan is er behoefte om meer te doen”, stelt Rietman vast. “Maar als de vraag achterblijft, niet. Je gaat niet bouwen voor leegstand.”

Ondertussen zit de wethouder wekelijks met de aannemer om tafel. De kavels komen in handen van particulieren, maar het openbaar groen, de wegen, de stoepen en het riool gaan naar de gemeente. “Daar is nog wel wat gesteggel over”, zegt hij. De gemeente begint nu met de Drieroeder. "Gaat het daar goed, dan verwachten we dat het voor de rest ook goedkomt. Maar als we daar lastige complicaties tegenkomen, dan ben ik bang dat de rest ook niet goed gaat.”

Daarmee houdt Rietman nog een slag om de arm. Het hindert hem echter niet in de samenwerking met Heutink als het gaat om de bouw op Tag-West. "We moeten zakelijk aftikken, we moeten vooruit.”