Provincie werkt scenario’s uit voor vervanging van Zwartewaterbrug

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Hoe de vervanging van de Zwartewaterbrug er praktisch uit gaat zien, moet in de komende tijd duidelijk worden. “De brug is op termijn aan vervanging toe”, meldt een woordvoerder van de provincie.

De provincie heeft 70 miljoen uitgetrokken voor het vervangen van de brug. Raadslid John Smits (VVD) vroeg zich af wat dat vervangen inhoudt en trok aan de bel bij het gemeentebestuur. “Wij hebben de provincie zeer recent proactief gevraagd wat hun plannen zijn en we hebben ook aangegeven dat wij graag betrokken worden omdat wij een groot belang zien voor de bewoners van onze gemeente”, antwoordt het college.

Dat belang gaat over overlast tijdens eventuele uitvoering maar ook over de definitieve inrichting van de brug. Volgens het college moet nu eerst duidelijk worden wat de plannen van de provincie zijn. “Vervolgens is het de primaire verantwoordelijkheid van de wegbeheerder om de omgeving en de gebruikers te informeren.”

De gemeente dringt er binnen de diverse provinciale plannen nadrukkelijk op aan in een vroeg stadium mensen daarbij te betrekken. “Ook voor deze werkzaamheden hebben we dat inmiddels meerdere keren gedaan.”

Desondanks zijn de toekomstplannen ook binnen het gemeentebestuur nog niet ontvouwd. “Wij hebben van de provincie in het verleden enkele malen vernomen in algemene zin dat zij het voornemen zouden hebben werkzaamheden aan de brug te gaan uitvoeren.”

De provincie wil nog niet vertellen hoe die werkzaamheden eruit gaan zien. "Er zijn verschillende opties mogelijk om dit te realiseren”, vertelt de provinciale woordvoerder. In de komende periode worden verschillende scenario's verder uitgewerkt. "Op dit moment kan ik daar verder dus nog niet op vooruit lopen.”