Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Schoenendozen komen aan in Roemenië

(door Enrico Kolk)

ORADEA - De schoenendozen uit Genemuiden zijn aangekomen in Roemenië. De dozen werden de afgelopen tijd ingezameld met een gezamenlijke actie van de Hervormde gemeente en Alinda Visscher.

“Alleen al dat je aan ze denkt doet bij de ontvangers heel veel goed”, zegt Martin Trouwborst. Hij is als vrijwilliger betrokken bij het opvanghuis Julia Home in Oradea en maakte maandag de aankomst van de 800 schoenendozen mee.

De situatie in het land is nijpend, zegt hij. De scholen zijn dicht en ook het opvanghuis is dicht. “Dat maakt het voor de kinderen niet makkelijker. Je zit continu op elkaars lip, dus het wordt er niet gezelliger op.”

In deze tijd krijgen de kinderen in de omgeving van Oradea regelmatig thuis bezoek van de vrijwilligers van het Julia Home. “We nemen dan de schoenendozen mee”, vertelt Trouwborst. Ook dominees in de verdere omgeving zorgen dat de dozen worden afgeleverd.

In het Julia Home lopen verschillende projecten, voor bijvoorbeeld arme gezinnen of mensen met een taalachterstand. Door die projecten zijn de diverse gezinnen in beeld en kunnen de schoenendozen op de plek komen waar ze voor bestemd zijn.

“Op dozen staat de leeftijd en of het voor een jongen of een meisje is”, legt Trouwborst uit. “Als je dan naar gezin gaat, kun je heel gericht uitzoeken wat voor doos daarheen kan. Omdat je de gezinnen kent, kijk je gewoon wat er nodig is.”

Er zitten ook pakketten tussen met voedsel en kleding. “Die geven we niet direct aan kinderen, maar delen we uit via het project voor de arme gezinnen.”

De reacties op het ontvangen van de dozen zijn volgens Trouwborst van de gezichten te lezen. “Die zeggen al genoeg. De mensen zijn er ontzettend blij mee. En ze zijn dankbaar dat er aan hen gedacht wordt.”

De hulp is normaalgesproken al ‘best wel hard’ nodig, weet hij. “Sommige gezinnen zitten in een vicieuze cirkel. Daar heerst armoede waar ze moeilijk uit kunnen komen. Wij proberen wegen te zoeken om daar uit te komen, bijvoorbeeld door werk.”

De coronamaatregelen in Roemenië zetten daar een keiharde streep door. “Gezinnen in ontwikkeling zijn door de maatregelen terug bij af. De armoede is best wel toegenomen en dat zie je ook wel terug. Het aantal bedelaars op straat is nu hoger dan andere jaren”, zegt Trouwborst. “Ik denk dat de maatregelen hier harder aankomen dan het virus zelf.”