De Hoogstraat in Hasselt
De Hoogstraat in Hasselt Foto: Enrico Kolk

Verbazing en onvrede over mogelijkheid eenrichtingsverkeer

(door Enrico Kolk)

HASSELT – “Met verbazing heb ik het voorstel doorgelezen”, zegt horecaondernemer Wim Vos donderdagavond in de raadsvergadering. Hij is niet te spreken over het voorgestelde eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat.

En met hem meerdere horecaondernemers. Maar liefst drie daarvan uiten hun grieven aan de raad, die nog geen beslissing weet te nemen. “Ik vraag me af of u zich bewust bent van de gevolgen voor de omliggende centrumwegen en de daaraan gevestigde ondernemers”, stelt Vos.

Volgens hem zou er alleen al op de Prinsengracht een verkeersstijging komen van 600 tot 700 auto’s per dag. “Die weg is smal, een onbegonnen situatie. 600 auto’s extra langs ons terras, ziet u dat al voor zich?”

Vos las in de krant dat het Stadsteam en de winkeliers akkoord zijn met het voorstel. “Ik ben totaal niet op de hoogte gehouden of geïnformeerd”, reageert hij. “Er is nimmer gevraagd naar mijn mening. Ja, een keer via een enquête, maar de uitkomst daarvan is terzijde geschoven. Eigenlijk weten wij van niks.”

En daar sluit Diny Steenbergen zich bij aan. “Ik ben ook niet benaderd”, merkt ze op. “Terwijl het Stadsteam de spreekbuis van ondernemers is. En hoe kan het dat een meerderheid tegen is en dat nu aan de kant geschoven wordt?”

Steenbergen vindt dat er een gevaarlijke situatie ontstaat bij het Burgemeester Royerplein en het Justitie Bastion, mocht het eenrichtingsverkeer doorgaan. “En ik moet bevoorraad kunnen worden. Het bezorgen wordt lastig, vooral als de brug openstaat. Dit gaat ten koste van de ondernemers.”

Gea van Berkum, die spreekt namens twee bezorgende pizzeria’s, kan niet begrijpen dat de gemeente kiest voor eenrichtingsverkeer. “U had meer naar de inwoners moeten luisteren”, vindt ze. Samen met Vos is ze ervan overtuigd dat het nu niet het juiste moment is om een keuze te maken. Vos: “Dit moet vele malen later op agenda, niet in tijd van corona.”

De enige ondernemer die spreekt en wel op de hoogte gehouden werd, is Lennaerd van Dijk. “Maar ik ben tegen”, vertelt hij al snel. “Ik maak me er grote zorgen over dat de Hoogstraat autoluw wordt. De inwoners weten de winkels steeds beter te vinden. Dat moeten we zo houden en niet nu ineens obstakels gaan maken."
Voor de deur van zijn winkelpand staat een brievenbus, wat voor hem een doorn in het oog is. Veel mensen komen met de auto daarnaartoe om een brief of kaartje op de post te doen. “Er ontstaan veel opstoppingen doordat auto’s stilstaan.” Van Dijk probeert al tijden om de brievenbus weg te krijgen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. De ondernemer verbaast zich erover dat dat niet lukt, maar de straat wel autoluw moet worden. “Dat is een dusdanig grote ingreep, er is ons te weinig verteld wat de consequenties zouden kunnen zijn.”

Gisteren (dinsdag) was er een overleg met de horecaondernemers. De uitkomst was nog niet bekend bij het ter perse gaan van de krant.