Afbeelding
Bas Wilberink

NEDER(Zwartewater)LAND

Negen maanden geleden hadden we niet kunnen denken dat ons een pandemie overkwam. Het leven kon niet op en er was nergens een belemmering voor. Wat is in een land als Nederland belangrijk?

“Welvaart”, want daarmee kunnen we al die talloze ideeën op sociaal en maatschappelijk gebied realiseren. Vrijheid van meningsuiting, alles kunnen zeggen wat je denkt met alle respect, zonder het risico te lopen dat de overheid je beperkende maatregelen oplegt.

Recht hebben op je eigen levensstijl of levenswijze. Anders kunnen en mogen zijn dan het gemiddelde. En toch is niet iedereen tevreden, het kan altijd beter.

Ik betrap mij er zelf op dat wanneer een organisatie producten inzamelt bij de supermarkt, voor de voedselbank, een bepaalde schaamte me overvalt dat we dit in dit welvarende land nog steeds nodig hebben.

We maken met dit relatief kleine land veel lawaai in Europa. Ook al zijn we het nooit eens met wat onze vertegenwoordigers daar weer afgesproken hebben.

We hebben te weinig huizen, maar kiezen er toch voor om stikstofproblemen groter te laten zijn dan de woningbouw. Zelfs groter dan de belangen van onze boeren, die iedere dag ons voedsel produceren.

We maken ons druk over het besluit dat we nu, vanwege die pandemie en de gevolgen voor het verplegend personeel, geen vuurwerk mogen afschieten en misschien de melkbussen niet uit de schuur kunnen.

We komen een beetje in opstand en gaan vroegtijdig buurten terroriseren met harde knallen tot diep in de nacht, we moeten ons afreageren want…We hebben het zogenaamd zwaar!

Ik denk dat we het helemaal niet zwaar hebben, maar dat we voor en met elkaar moeten zorgen dat we zo snel als mogelijk weer uit deze “zware tijd” van pandemie uit komen.

Kijk maar eens naar de verschillende journaals op TV. Kijk naar de wereld en zie hoeveel oorlog en geweld er plaatsvindt in grote delen van de wereld. Dat is zwaar als je daarin moet leven omdat bestuurders alleen maar conflicten met geweld en onderdrukking kunnen uitvechten en dat corruptie hoogtij viert.

Armoede en moeten vluchten en in tentenkampen bivakkeren is heel anders dan een keer je vakantie over moeten slaan.

We gaan de laatste maand van het jaar weer in. Een maand van feest en overdenken. Anders dan andere jaren, maar in mijn beleving nog steeds niet zwaar.

Ik wens u namens VVD Zwartewaterland prettige feestdagen een goed uiteinde en begin van 2021 maar vooral alle gezondheid.

Wat ben ik blij met mijn NEDER(Zwartewater)LAND.

John Smits
Fractievoorzitter VVD Zwartewaterland