De digitale raadsvergadering
De digitale raadsvergadering Screenshot

Raad en college moeten beter omgaan met agenda; raadsvergaderingen raken overvol

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Een zinnetje dat regelmatig voorkomt in De Stadskoerier: ‘Donderdag op de raadsagenda’. Vaak blijft het daar ook bij. Het staat er op de volgende agenda gewoon weer.

De vergadervorm mag nu dan anders zijn, digitaal, de vergaderingen zijn nog steeds hetzelfde. Al jarenlang is het zo dat die agenda steeds voller wordt als de zomervakantie of de jaarwisseling in zicht komt. Raadsvoorstellen moeten dan nog even behandeld worden, omdat er haast bij is.

Die haast kan voorkomen worden. In voorgaande jaren kwam het regelmatig voor dat gemeenteraadsvergaderingen werden afgelast. De reden? Er was niets om te bespreken. Tot het einde van het jaar. Dan ineens was en is ook dit jaar de agenda overvol.

Ligt die fout in het gemeentehuis? Wordt daar niet hard genoeg gewerkt om raadsvoorstellen tijdig aan de raad voor te leggen? Of ligt het aan de gemeenteraad?

De gemeenteraad heeft een eindtijd voor raadsvergaderingen afgesproken. Om 22.30 uur moet de vergadering klaar zijn. Gevolg is dat resterende agendapunten worden doorgeschoven naar de volgende vergadering. Dat herhaalde zich de afgelopen weken meerdere keren. Maar nu is er een probleem.

Volgende week donderdag, 10 december, is de laatste raadsvergadering van dit jaar. De agenda is zo vol, dat het naar alle waarschijnlijkheid niet zal lukken om dat in drie uur te behandelen. Mocht de gemeenteraad toch om 22.30 uur willen stoppen, dan zit er niets anders op dan om 17.00 uur te beginnen.

En dit probleem sleept zich al jaren voort. Het is, plat gezegd, elk jaar weer hetzelfde liedje. Het wordt tijd dat college en raad in de spiegel gaan kijken. Een betere spreiding van agendapunten, een andere vergaderstructuur, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Maar eindeloos doorschuiven, dat levert stilstand op.