Missie geslaagd: Prinsenhof krijgt naam Anna van der Breggen

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Voor Henk-Jan Overmars is vorige week een droom in vervulling gegaan. De Hasselter diende op 11 september een verzoek in bij het college om Sporthal Prinsenhof te vernoemen naar de succesvolle wielrenster Anna van der Breggen. Donderdagavond maakte burgemeester duidelijk dat de sporthal in Hasselt wordt vernoemd naar Anna van der Breggen.

“Ik ben hier bijzonder blij mee”, reageert Overmars. Het besluit werd dinsdag al genomen door het college en daarmee kwam er een einde aan de missie. Hij heeft zich al jarenlang sterk gemaakt voor een eerbetoon aan Van der Breggen. Aanvankelijk dacht hij aan de optie om de Rivierboulevard te vernoemen naar de wielrenster die opgroeide in Hasselt.

Zo’n vier jaar terug opperde hij voor het eerst het idee tijdens een promotiefilmpje van Hassailt. “Het floepte eruit, maar niemand pakte het op”, aldus Overmars. Hij genoot vervolgens met volle teugen van de huldiging van Van der Breggen in Hasselt. Een half jaar geleden waagde hij een nieuwe poging om een eerbetoon te bewerkstelligen.

“Dat leidde tot heel veel reacties. ‘Hier moet ik wat mee’, dacht ik toen. We moeten verdere stappen zetten. Ik kreeg ook verschillende suggesties aangereikt. Een straat of de sporthal. En toen dacht ik: ‘De sporthal, dat is een veel beter idee.’ Ik heb Anna ooit geïnterviewd en was ze heel enthousiast. Bij de sporthal fietste ze haar eerste rondjes.”

Overmars won informatie in bij verschillende politieke partijen en polste de burgemeester. “Bilder zei dat een vernoeming meestal wordt toegekend als degene is overleden. Als ik het toch wilde doorzetten, dan moest ik een officieel verzoek indienen. Dat heb ik gedaan”, aldus Overmars.

En met succes. “Ik ben blij dat het zich zo ontwikkeld heeft. En ook trots. Anna is er ook blij mee. Of ik haar van tevoren heb ingelicht? Nee, ik heb het gedaan zonder haar in kennis te stellen. ‘Dat hoef je niet te doen', had ze dan vast gezegd. De huldiging hoefde ook niet zo nodig voor haar, maar je zag toen hoe ze genoot. Ik dacht: ‘Ik pak door en als het een kans van slagen heeft, ga ik haar inlichten'. Dat heb ik gedaan.”

De grote vraag is wanneer de naamsverandering gaat plaatsvinden en of er een officieel moment komt. “Het is niet aan mij om dit allemaal verder uit te kristalliseren. Ik heb nu mijn dingetje gedaan.” Anna van der Breggen is blij met het eerbetoon. “Heel bijzonder. Ik vind het een heel mooi gebaar, ook omdat het om de sporthal gaat. Een plek verschillende sporten worden verbonden. Het is ook een mooie manier om aandacht te geven aan de sport. Een sporthal is de basis van de sport. Je kunt er elke sport beoefenen.”

Voor Van der Breggen is het ook bijzonder, omdat het gaat om een voor haar bijzondere plek. "Ik heb er m'n eerste rondjes gereden en we hadden er altijd techniektrainingen. Dan moet je binnen een parkeervak een rondje draaien. Die parkeerplaats is er nog steeds.”