Zonnepark langs Nieuwe Weg Genemuiden stapje dichterbij

GENEMUIDEN - De eerste stap in de realisatie van een zonnepark langs de Nieuwe Weg in Genemuiden is gezet. Het college heeft vorige week een tijdelijke vergunning voor dit zonnepark van 7,5 hectare verleend.

“Deze ontwikkeling past binnen de opgave die het college heeft om in het kader van de RES 50 hectare zonnevelden binnen de gemeentegrenzen te realiseren,” geeft wethouder Harrie Rietman aan. “Maar het zonnepark wordt alleen gerealiseerd wanneer de uitbreiding op Zevenhont Zuid doorgaat.”

Agrarisch

Bij de planvorming is gezocht naar mogelijke combinaties met andere functies. Dit heeft er toe geleid dat het zonnepark wordt beweid door schapen waardoor er geen agrarische grond verloren gaat. Daarnaast houdt het gebied, ook na vaststelling van het bestemmingsplan, de bestemming agrarisch.

Het afgeven van een vergunning betekent niet dat al gelijk met de realisatie kan worden begonnen. "Het zonneveld kan pas worden aangelegd als het bestemmingsplan voor Zevenhont Zuid onherroepelijk is én de landschappelijke inpassing is aangelegd,” verduidelijkt wethouder Rietman.

"Hiermee volgen we het advies van het Oversticht. In dit advies staat dat een solitair zonneveld op deze locatie niet wenselijk is. Het is pas een kansrijke ontwikkeling wanneer het deel uitmaakt van de ontwikkeling van Zevenhont Zuid.” De onderzoeken ten behoeve van het nog op te stellen bestemmingsplan lopen op dit moment.

Participatie

Voor het college heeft het ook meegewogen dat de inwoners van Zwartewaterland voordeel hebben van de aanleg van een zonnepark. “Met de initiatiefnemer is afgesproken dat dat iedere Zwartewaterlander de mogelijkheid heeft om in het project te participeren”, aldus Rietman.

Het is de bedoeling dat de zonnepanelen op 1,70 meter hoogte komen te liggen. Ook komen de zonnepanelen, volgens planning zo’n 25.000 tot 30.000 stuks, niet aan elkaar vast te liggen, maar 4 meter uit elkaar.

Inzage

De vergunning ligt vanaf vandaag (2 december) ter inzage. Zie voor verdere informatie de gemeentepublicatie op pagina 8 van deze krant.