Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Otuke houdt actie, stichting start zoektocht naar nieuw project

ZWARTEWATERLAND – Een geit. Dat is het geschenk wat veldwerkers van stichting Otuke aan spaargroepen in Oeganda cadeau wil doen. Daarvoor is er een actie in het leven geroepen, met producten van Keurslagerij Van de Weg.

“Een spaargroep bestaat uit 30 mannen en vrouwen”, legt een medewerker van de stichting uit. “Zij komen elke week bij elkaar en leggen dan geld in de pot (daarmee creëren ze een lokale bank). Uit de pot kan geld geleend worden tegen een lage rente. Met dit geld gaat de deelnemer investeren in een kleine onderneming om zo de eerste kleine stap te maken naar economische onafhankelijkheid.

Inmiddels krijgen 18 spaargroepen van totaal 540 mannen en vrouwen begeleiding via de stichting Otuke. “Hiervan hebben al vele een eigen (kleine) onderneming. Dit geeft hun eigen waarde terug, en er is minder geweld in de gemeenschap en in de gezinnen.” De vrijwilligers van Stichting Otuke zijn een actie gestart om aan de spaargroepen een geit te kunnen geven. “Dat is in Oeganda het grootste geschenk wat je je naaste kunt geven. Een investering in groei.”
Meer informatie over de actie is te vinden op www.otuke.nl. Otuke is het 2e/3e Wereldproject van Zwartewaterland voor dit jaar.

Nieuwe projecten

De komende tijd kunnen weer aanvragen worden ingediend voor nieuwe projecten voor de stichting 2e/3e wereldprojecten Gemeente Zwartewaterland.

Sinds 1994 zetten veel burgers en organisaties in de gemeente Zwartewaterland zich succesvol in voor projecten in 2e en 3e wereldlanden. Met de opbrengsten kan in deze landen in de primaire levensbehoeften van mensen worden voorzien en kunnen de leefomstandigheden en voorzieningen sterk worden verbeterd. “Het draagvlak voor deze projecten is in onze gemeente erg groot. De in eerdere perioden uitgevoerde projecten van ‘Waterpompen in Malawi’ uit Hasselt, ‘Hope4Kids’ uit Genemuiden en het huidige project ‘Otuke’ uit Hasselt zijn daarvan een prachtig voorbeeld”, aldus de stichting.

Aanvragen kunnen worden ingediend voor een periode van vier maanden tot maximaal een jaar. Deze kunnen starten per 1 januari 2021. Per jaar kunnen maximaal drie projecten worden uitgevoerd.

De gemeente stelt per jaar een subsidie van 7.500 euro beschikbaar. Ook projecten die al eerder als 2e/3de wereldproject zijn aangemerkt kunnen meedoen. Er moet daarbij in de betreffende landen sprake zijn van een aantoonbaar concrete behoefte in schrijnende omstandigheden.

Voor meer informatie en alle voorwaarden verwijst de stichting naar www.2e3ewereldprojecten.nl. Aanvragen kunnen worden ingediend via liannesnijder@live.nl.