V.l.n.r.: Margreet Algera, Michiel van Willigen en Ina Kuper
V.l.n.r.: Margreet Algera, Michiel van Willigen en Ina Kuper Foto: Enrico Kolk

Zwartewaterlanders kunnen zich nu ook gratis laten testen in grote testlocatie in de IJsselhallen

(door Enrico Kolk)

ZWOLLE – “Drie weken geleden wisten we zeker dat we het zouden doen”, zegt Margreet Algera, strategisch manager van GGD IJsselland. Samen met Michiel van Willigen, wethouder van Zwolle en voorzitter bestuur van de GGD en Ina Kuper van Isala opende ze vrijdagmorgen de L-testlocatie met snellere testen van de GGD in de IJsselhallen in Zwolle.

De test die hier uitgevoerd wordt, de zogeheten antigeentest, werkt met dezelfde methodiek als een zwangerschapstest. Het resultaat is er binnen een aantal uren. Voor zorgpersoneel blijft de PCR-test ook in de nieuwe locatie actief. “Want de antigeentest is nog niet gevalideerd voor mensen zonder klachten”, zegt projectmanager Mariska Drewes van de GGD.

Dat is de achtste testlocatie in de IJsselland-regio. Dat begon allemaal met een tent achter het gebouw van de GGD. Later volgden er in 2,5 week nog vier andere locaties, verspreid door de regio. “We waren een van de weinigen die kozen voor dichtbij en kleinschalig testen”, zegt Algera.

En dat had z’n gevolgen. Er waren tijden dat de helft van de mensen die zich lieten testen niet uit IJsselland kwamen. Nu is de testcapaciteit nog uitgebreider. Vanaf januari kan de IJssellandse GGD 5.000 testen per dag openen. De laatste dagen waren dat er 2.000 per dag.

Ina Kuper van de raad van bestuur van de Isala ziekenhuizen noemt de werkwijze van de GGD ‘bewonderenswaardig’. “Ik weet dat er veel kritiek is, maar overal waar in zo’n korte tijd veel neergezet wordt, zal niet alles perfect gaan. Dit is een enorme krachtsinspanning.”

Blijf positief, behalve als je uit de teststraat komt

Er zijn in totaal tien teststraten, waarvan er in eerste instantie vijf gebruikt worden. Mocht het nodig zijn, dan schaalt de GGD op en komen alle straten in gebruik. In totaal zijn er uiteindelijk 160 voltijdsbanen gekoppeld aan de nieuwe testlocatie.
Van Willigen is er blij mee. “Ik ben onder de indruk en trots dat we met elkaar zo’n grote sneltestlocatie in Zwolle voor elkaar hebben gekregen. We weten allemaal dat veel en snel kunnen testen cruciaal is om lokale uitbraken te helpen voorkomen. Daarmee kunnen we wegblijven bij generieke en zware lockdowns. Deze locatie gaat zeker bijdragen aan de snelheid en gemak waarmee iedereen met klachten zich kan laten testen. We moeten zorgen dat, als mensen willen testen, dat ook kan. Die capaciteit moeten we op orde houden.” Hij sluit de opening af met een kwinkslag: “Blijf positief, behalve als je uit de teststraat komt.”

De bouw van de L-testlocatie in Zwolle is een samenwerking tussen GGD IJsselland, de gemeente Zwolle, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), GGD GHOR Nederland en VNO-NCW.

Kijk voor meer informatie op: www.ggdijsselland.nl.

Van links naar rechts: Ina Kuper, Margreet Algera en Michiel van Willigen