Afbeelding
Foto: Amanda Belec via Unsplash

Ministerie neemt initiatief van de gemeente voor huisbezoeken over

ZWARTEWATERLAND – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een initiatief van de gemeente opgenomen in de handreiking voor huisbezoeken aan 75-plussers. “Leuk nieuws”, vindt wethouder Gerrit Knol.

Volgens de wethouder is dat een bevestiging dat Zwartewaterland ‘goed bezig’ is. In 2019 begon de gemeente Zwartewaterland met een pilot, waarbij wijkverpleegkundigen van IJsselheem bij veertig 80-plussers in Genemuiden een huisbezoek brachten. “Bijzonder hieraan was dat zij niet alleen aandacht hadden voor eenzaamheid en welbevinden, maar ook voor medische klachten”, vertelt Knol. “Zo kregen we een completer beeld en konden we deze mensen beter helpen. Want welzijn en lichamelijke klachten hangen vaak samen.”

Eerder bleek uit een evaluatie al dat de ouderen de pilot zelf ook positief hebben ervaren. Daarop besloot het gemeentebestuur het huisbezoekproject verder uit rollen in de andere kernen. IJsselheem en Thuiszorg Icare doen mee.

Het ministerie schaart het project in de lijst voor handige hulpmiddelen, waaruit de andere gemeenten inspiratie kunnen opdoen. Daarnaast is de handreiking ook bedoeld voor GGD's en zorginstellingen. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat vooral gemeenten behoefte hebben aan een zo praktisch mogelijke handreiking voor huisbezoeken. "Fijn dat wij andere gemeenten zo kunnen helpen, maar dat is niet het doel”, aldus Knol. "Het gaat ons erom dat onze ouderen een prettige en gezonde oude dag hebben. Dit project stimuleert dat, zo vindt nu ook het ministerie.”